NTS 20186046 Draadloze diepe hersenstimulatie bij de ziekte van Parkinson
Diepe hersenstimulatie is een effectieve therapie bij patiënten met neurologische en psychiatrische ziektebeelden. Deze ingreep is ingrijpend door de implantatie van electroden die met bedrading zijn verbonden met een inwendige pacemaker. Dit onderzoek richt zich op een draadloze manier van diepe hersenstimulatie. Deze nieuwe techniek heet magnetothermische diepe hersenstimulatie. In dit onderzoeksproject passen wij magnetothermische diepe hersenstimulatie (mDBS) toe in Parkinson. Dit onderzoeksproject heeft de volgende doelstellingen:
Ten eerste willen wij het effect van mDBS op motorische en niet-motorische effecten evalueren. Ten tweede willen wij de mogelijke bijwerkingen die hierbij optreden inventariseren. Ten derde willen wij meer over het onderliggende mechanisme van mDBS te weten komen en het ontstaan van deze bijwerkingen
Wetenschappelijk gezien verwachten wij meer kennis te verkrijgen over het mogelijke effect en bijwerkingen van mDBS en het werkingsmechanisme. Maatschappelijk gezien kan dit onderzoek leiden tot een behandeling met minder bijwerkingen en optimalisatie van de behandeling.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.