NTS 20186105 Mogelijk herstel van gehoor bij doofheid door groei van zintuigcellen te stimuleren.
De meeste gevallen van ernstige slechthorendheid worden veroorzaakt door onherstelbare schade aan de binnenoorzintuigcellen (haarcellen). Er zijn oplossingen mogelijk zoals hoortoestellen en binnenoorimplantaten, maar uiteindelijk komen die neer op symptoombestrijding. Een fundamentelere aanpak zou herstel van haarcellen kunnen zijn met stamcellen, die zich al in het binnenoor bevinden.
Bepaalde zichzelf vernieuwende weefsels, zoals de darmwand en de huid, bevatten een karakteristieke groep eiwitten in hun cellen. Inmiddels is aangetoond, onder andere in ons lab, dat sommige binnenoorcellen (niet haarcellen) ook tenminste een deel van deze eiwitten bevatten. In dit project willen wij meer te weten komen over de aanwezigheid van deze eiwitgroepen in het binnenoor, en over het mogelijke herstel van haarcellen – en daarmee van het gehoor – door middel van het aansturen van deze groep eiwitten.
Allereerst willen wij meer weten over het vóórkomen van de specifieke eiwitten zowel gedurende de ontwikkeling als in het volwassen, uitontwikkelde binnenoor. Beide stadia zijn van belang, aangezien zowel voor doofgeboren kinderen als voor mensen met ouderdomsdoofheid therapieën gewenst zijn.
Vervolgens willen wij de dynamiek van genoemde eiwitten bestuderen in dieren nadat deze doof gemaakt zijn, om vervolgens de cellen die deze eiwitten bevatten te kunnen aanzetten tot het veranderen in haarcellen.
Mensen met ernstig gehoorverlies kunnen vaak niet meer volledig functioneren op de arbeidsmarkt, en dreigen soms zelfs in een sociaal isolement te raken. Herstel van het binnenoor bij ernstig gehoorverlies kan in dat geval het verschil maken. Bij een recente landelijke enquête onder volwassen slechthorenden en ouders van kinderen met gehoorproblemen werd dit onderzoeksgebied als absolute onderzoeksprioriteit genoemd.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.