NTS 20186146 TNF-receptor 2 als target voor nieuwe Alzheimer medicatie

De ziekte van Alzheimer (AD) is een specifieke vorm van dementie. Het ziekteproces bij AD is ingewikkeld omdat veel verschillende factoren tegelijkertijd betrokken zijn. In de hersenen van patiënten worden bijvoorbeeld eiwitafzettingen aangetroffen, maar het immuunsysteem speelt ook een grote rol. De signaalstof TNF-α wordt aangemaakt als het immuunsysteem geactiveerd wordt. Deze stof bindt in de hersenen aan 2 receptoren: TNF-R1 en TNF-R2. Binding aan TNF-R1 veroorzaakt vooral negatieve effecten, terwijl binding aan TNF-R2 zenuwcellen juist kan beschermen.
In dit project onderzoeken willen we onderzoeken wat het effect van nieuwe stoffen die binden aan TNF-R2 is op AD. Hiervoor gebruiken we genetisch veranderde muizen die het Alzheimer-eiwit amyloïd-bèta extra aanmaken, waardoor ze symptomen van AD vertonen.

De ziekte van Alzheimer is een groot en groeiend probleem in onze maatschappij. We kennen nog steeds de oorzaak van deze ziekte niet en er is nog steeds geen goede behandeling. In dit project wordt kennis verzameld over het effect van positieve immuun cel activatie op de ziekte van Alzheimer. Dit wordt gedaan door stoffen te testen die binden aan de TNF receptor 2. Deze stoffen kunnen mogelijk worden doorontwikkeld tot een medicijn.

in dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.