NTS 20186349 Geheugen en stress als voorspellers voor posttraumatische stressstoornis

Mensen die een schokkende gebeurtenis of trauma meemaken kunnen posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Zij ervaren langdurig psychische gevolgen, wat dagelijks functioneren erg beïnvloed. Op dit moment kunnen we niet voorspellen wie er PTSS krijgt na een schokkende gebeurtenis. Dit is belangrijk om te weten, zodat we probleemontwikkeling kunnen voorkomen of deze mensen eerder kunnen helpen bij het verwerken van de gebeurtenis.

In ons onderzoek testen wij of stressvolle herinneringen die gekoppeld zijn aan omgevingsinformatie, de kwetsbaarheid voor PTSS kunnen voorspellen. Uit eerder onderzoek weten we dat deze vorm van geheugen bepaalt wanneer iemand zich de gebeurtenis herinnert. Ook weten we dat stress dit proces beïnvloedt. Mensen die lijden aan PTSS worden ook in een veilige omgeving herinnerd aan de schokkende gebeurtenis. Het kan dus dat deze vorm van geheugen niet goed werkt als zij stress ervaren. Met ons onderzoek willen wij de kennis over het ontstaan van PTSS vergroten om op lange termijn misschien te voorkomen dat mensen PTSS krijgen.

Ons onderzoek levert fundamenteel wetenschappelijk inzicht over het ontstaan van PTSS. We leren of het mogelijk is om PTSS te voorspellen door ratten een geheugentaak te laten uitvoeren, terwijl zij stress ervaren. Deze taak doen we voordat de ratten blootgesteld worden aan kattenurine. Vervolgens bestuderen we welke rat PTSS krijgt en of dit dier zijn geheugentaak anders uitvoerde dan een veerkrachtige rat. Deze kennis kan aanknopingspunten bieden voor vervolgonderzoek naar testen die PTSS bij mensen voorspellen.

Naast het gedrag, bekijken we ook de rattenhersenen om te ontdekken wat er in het brein van een veerkrachtige rat en een PTSS rat is gebeurd tijdens de blootstelling aan kattenurine. Inzicht in de neurobiologie kan gebruikt worden in nieuw onderzoek naar medicijnen en therapieën voor de genezing van PTSS.

In dit onderzoek wordt gewerkt met mannelijke ratten.