NTS 20186404 Het testen van voedingsstrategieën om het negatieve effect van hittestress op vleesvarkens te verminderen
Het doel van het project is om nutritionele oplossingen en/of additieven te vinden om de negatieve effecten van hittestress voor vleesvarkens te verminderen. De belangrijkste maatschappelijke uitdaging die in dit project wordt aangepakt is het werken aan een verbeterde dierwelzijn en groei in vleesvarkens welke zijn blootgesteld aan hittestress veroorzaakt door het klimaat. Door oplossingen toe te passen zal het dier beter in staat zijn om met hoge temperatuur en relatieve luchtvochtigheid om te gaan, resulterend in minder ongemak en uitval van de dieren. Hittestress vermindert de groei van vleesvarkens en heeft invloed op de wereldwijde landbouweconomie. De door warmte veroorzaakte financiële last is te wijten aan verhoogde uitval (met name in zware varkens), lagere groei, inconsistente marktgewichten, inefficiënt gebruik van nutriënten en verminderde karkaswaarde. Het verminderen van de negatieve effecten van hittestress zal dus tevens leiden tot een meer duurzame dierlijke productie. Het effect van nutritionele oplossingen en/of additieven ter vermindering van de negatieve effecten van hittestress zal getoetst worden door de varkens bloot te stellen aan hittestress. Groei- en voeropname zullen worden gemeten, alsmede welzijnsparameters.
De verkregen kennis omtrent nutritionele strategieën wordt geïntegreerd in een holistische aanpak met als doel het verlagen van het negatieve effect van hittestress op vleesvarkens. Naast nutritionele aanbevelingen zullen ook adviezen worden samengesteld op het gebied van management, huisvesting en klimaat. Belangrijke items waar dit onderzoek aan bij zal dragen is het verbeteren van dierwelzijn en een meer duurzame dierlijke productie op wereld niveau.
In dit onderzoek wordt gewerkt met varkens.