NTS 20186467 Het testen van nieuwe behandelmethoden voor hoofdhals (HH)-tumoren met behulp van tumor muismodellen

Dit project heeft als doelstelling het testen van nieuwe behandelingen voor patiënten met hoofd-halskanker. Per jaar krijgen in Nederland zo’n 3.000 patiënten de diagnose hoofd-halskanker, wereldwijd zijn dit 550.000 patiënten. Patiënten met hoofd-halskanker worden momenteel behandeld met chirurgie, chemotherapie, bestraling, antilichaamtherapie en meestal combinaties daarvan. Ondanks deze zeer intensieve behandeling verdwijnt de tumor niet volledig of komt weer terug. Slechts zo’n 50% van deze patiënten is na 5 jaar nog in leven. Om patiënten met hoofd-halskanker meer behandelingsmogelijkheden te bieden is er fundamenteel en translationeel onderzoek nodig naar nieuwe effectieve geneesmiddelen. Om er zeker van te zijn dat deze middelen goed werken en veilig toegediend kunnen worden in patiënten, zijn proeven in muizen noodzakelijk. Om muizen experimenten zoveel mogelijk te reduceren, zullen we nieuwe kandidaat geneesmiddelen allereerst testen in hoofd-halskankercellijnen in het lab.  Veelbelovende kandidaat geneesmiddelen zullen pas daarna in muizen worden getest. Op deze manier kunnen we de meest veelbelovende nieuwe medicijnen selecteren voor klinische studies in hoofdhalskankerpatiënten.

Wetenschappelijk belang:
Door gebruik te maken van muismodellen met gekarakteriseerde humane tumoren van patiënten verwachten we nieuwe kennis te vergaren over welke eigenschappen van hoofd-halstumoren bijdragen aan een goede en/of slechte respons op zowel bestaande als nieuwe behandelingen. Tevens verwachten we inzichtelijk te maken welke nieuwe behandelingen in staat zullen zijn tumorgroei in de muis te stoppen. Daarnaast is de verwachting dat we met de muismodellen waarin we de rol van het immuunsysteem kunnen testen, in staat zullen zijn om wetenschappelijk onderbouwd nieuwe behandelingen te ontwikkelen door verkregen inzichten hoe de tumoren het immuunsysteem beïnvloeden.

Maatschappelijk belang:
hoofd-halskanker is een zeer ernstige aandoening die wereldwijd veel mensen treft en waar er de afgelopen 40 jaar maar weinig verbetering is gerealiseerd in de overlevingskansen van patiënten. Ondanks zeer intensieve behandelingen met o.a. verlies van stem en mogelijkheid tot slikken en normaal eten, komt de tumor toch vaak terug.  Juist voor deze groep van patiënten (~3000 nieuwe patiënten per jaar in Nederland) is het dus belangrijk dat we de behandeling effectiever maken door het ontwikkelen van nieuwe behandelingsmethodes.
Het preklinisch testen van nieuwe medicijnen in muismodellen zorgt voor een optimale keuze voor medicijnen voor klinische trials en voorkomt onnodige studies in patiënten.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.