NTS 20186484 Effect van vleeskuikenmoederdiervoeding op de gezondheid van vleeskuikens

In dit project wordt onderzoek gedaan naar wat de optimale voeding is van vleeskuikenmoederdieren voor gezondere kuikens. Bij zoogdieren is het bekend dat voeding van de moeder gedurende de zwangerschap langdurige gevolgen kan hebben op de gezondheid van de nakomelingen. Ook bij pluimvee zijn er aanwijzingen dat dit principe geldt. Er is echter weinig bekend over het effect van eiwit- en energieopname
(koolhydraten of vetten) van het vleeskuikenmoederdier op de gezondheid van de nakomelingen (vleeskuikens).

Het beter voeren van moederdieren naar hun eiwit- en energiebehoefte moet resulteren in een betere overleving van de kuikens in het ei, gezondere vleeskuikens met als gevolg een lagere uitval en minder antibioticumgebruik. Het voeren naar behoefte van het moederdier houdt het moederdier in een positieve energiebalans, wat resulteert in een betere bevedering, beter welzijn en minder uitval.

De resultaten van dit onderzoek dragen er mogelijk aan bij dat er gezondere kuikens geboren worden. Dit leidt tot verminderde uitval en draagt bij aan de reductie van antibioticagebruik in de vleeskuikensector. Tevens wordt de voeding van de moederdieren beter aangepast op hun behoefte. Dit leidt tot een betere
bevedering, beter welzijn en minder uitval.

In dit onderzoek wordt gewerkt met vleeskuikens.