NTS 20186665 Verbetering van visvoederformulering: ontwikkeling van een netto energiewaarderingsysteem
Visvoer is de grootste kostenpost op een visteeltbedrijf. Een goed voer dient optimaal aan te sluiten op de behoeften van de vis. Dit vraagt om een goed evaluatiesysteem om de voerkwaliteit te beoordelen. De energie-inhoud van een voer is een belangrijk kwaliteitskenmerk. De energiedragers zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Echter, deze energiedragers hebben een verschillende efficiëntie waarmee ze gebruikt worden voor groei. Omdat in voeders de onderlinge verhoudingen in de hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten verschillen, moet hiermee rekening gehouden worden bij beoordeling van de voerkwaliteit. Dit gebeurt in “netto-energiesystemen” maar deze zijn nog niet goed ontwikkeld voor verschillende vissoorten. Dit project heeft als doel het ontwikkelen van "netto-energiesystemen" voor vissen en het valideren van de robuustheid van deze “netto energiesysteem” t.a.v. verschillen tussen en binnen vissoorten. Meer specifiek, er zal gekeken worden naar de effecten van “vissoort”, visgewicht en watertemperatuur op de efficiëntie van energiebenutting door de vis en naar de samenhang tussen de eerdergenoemde effecten en de verdeling van energie over verschillende lichaamsdelen (lever en spieren).
Dit project zal kennis generen over het energie metabolisme van vissoorten (tilapia, Afrikaanse meerval en paling), die gekweekt worden voor humane consumptie. Voor elk van deze vissoorten zal een nieuw energiewaarderingsysteem ontwikkeld worden (“netto energiesystemen”). Deze nieuwe wijze van energiewaardering wordt in samenwerking met de visvoedersector ontwikkeld. De nieuwe energiewaarderingsformules zullen bijdragen tot beter gebalanceerde
visvoeders in de toekomst. Het zal ook een bijdrage leveren aan het vervangen van vismeel and visolie als ingrediënt. Daarnaast zullen dergelijke formules ook helpen bij het introduceren van nieuwe ingrediënten in visvoeders, die niet geschikt zijn voor humane consumptie (gebruik van reststromen uit de human voedselproductie). Uiteindelijk zal de kennis gegenereerd in dit project een bijdrage leveren aan een meer duurzame visvoerproductie (circulaire economie t.a.v. de viskweek) en daardoor een duurzame ontwikkeling en groei van viskweek voor humane consumptie bevorderen.
In dit onderzoek wordt gewerkt met vissen.