NTS 20186924 Rol van lichaamseigen waterstofsulfidesystemen tijdens natuurlijke en door ziekte versnelde renale en vasculaire veroudering
Veroudering leidt tot een verslechtering in vaat- en nierfunctie, waardoor deze processen bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en nierfalen. Stofwisselingsziekten zoals metabool syndroom (een combinatie van overgewicht, hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden en een verstoorde bloedsuikerspiegel) versnellen deze processen van veroudering. Dit syndroom vormt een zware last voor zowel patiënten als de gezondheidszorg en maatschappij. Door de veroudering van de bevolking en het vaker voorkomen van het metabool syndroom neemt die last verder toe. Maatregelen om functieverlies van vaten en nieren te vertragen zijn slechts tot op zekere hoogte effectief. Een belangrijk deel van de bevolking blijft een hoog risico lopen. Dat vraagt om nieuwe therapieën en interventiestrategieën. Uit onderzoek blijkt dat waterstofsulfide een belangrijke rol speelt bij processen van gezonde veroudering en bescherming van cellen en organen tegen stressfactoren. Dit suggereert dat het op peil houden van de vorming van waterstofsulfide door lichaamseigen systemen een aangrijpingspunt voor therapie zou kunnen zijn. De doelstelling van dit project is om te onderzoeken of, en zo ja welke en in welke mate, systemen die waterstofsulfide produceren een rol spelen bij de ontwikkeling van functieverlies van vaten en nieren. Dit zowel tijdens natuurlijke als door een metabole ziekte versnelde veroudering. Ook willen we onderzoeken of op waterstofsulfide gebaseerde interventies hiertegen kunnen beschermen.
Het project geeft inzicht in de rol van verschillende waterstofsulfide producerende systemen bij ontwikkeling van functieverlies van vaten en nieren tijdens natuurlijke veroudering en versnelde veroudering door metabool syndroom condities. Het project biedt uitzicht op de ontwikkeling van nieuwe behandelingen door het testen van nieuwe geneesmiddelen en het ontdekken van nieuwe aangrijpingspunten voor geneesmiddelen.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.