NTS 20186984 Behandelmogelijkheden bij endometriumkanker door het remmen van oestrogenen

Endometriumkanker (EK) is kanker van het slijmvlies (endometrium) van de baarmoederholte. EK is de meest voorkomende gynaecologisch kwaadaardige aandoening en treft ongeveer 1.400 vrouwen per jaar in Nederland.

Over het ontstaan van EK is nog weinig bekend, wel weten we dat 80% van de gevallen oestrogeen afhankelijk is. Dit wil zeggen dat het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen, verantwoordelijk is voor de groei van deze kankercellen.

Ook weten we dat endometriumcellen onder invloed van het enzym 17β-HSD1 zelf kunnen zorgen voor aanmaak van oestrogeen, waardoor er een omgeving wordt gecreëerd die cel en tumorgroei stimuleert.

Het belang van 17β-HSD1 is in eerder onderzoek naar andere oestrogeen-afhankelijke aandoeningen zoals endometriumhyperplasie, endometriose en borstkanker aangetoond, remmers voor dit enzym zijn reeds ontwikkeld en worden gebruikt in dierenstudies.

Met dit onderzoek willen we d.m.v. chirurgische ingrepen (injectie van EK cellen in de baarmoeder en het verwijderen van de eierstokken van de muis) en toediening van een specifieke 17β-HSD1-remmer onderzoeken of:
- de 17β-HSD1-remmer de groei van EK kan remmen
- het enzym 17β-HSD1 van toekomstige therapeutische waarde kan zijn bij EK patiënten.

De opgedane kennis kan leiden tot het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden voor anti-oestrogeen therapie. Anti-oestrogeen therapie is over het algemeen goed verdraagbaar door patiënten en kent weinig bijwerkingen en kan mogelijk breder ingezet worden bij andere hormoongevoelige tumoren, zoals borstkanker en prostaatkanker.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.