NTS 20187024 Onderzoek naar de functionaliteit van op het afweersysteem gerichte therapieën tegen leukemie
Het afweersysteem kan het menselijk lichaam zeer effectief beschermen tegen vreemde eiwitten (zoals virussen) en beschadigde cellen (bij kanker). Echter, in veel kankerpatiënten, zoals patiënten met leukemie, is het afweersysteem niet in staat alle tumorcellen op te ruimen doordat er onvoldoende (actieve) afweercellen zijn en/of doordat de tumorcellen
misbruik maken van afweerremmende mechanismen. Het doel van dit onderzoek is nieuwe therapieën te onderzoeken in proefdieren op hun werking en effectiviteit in het stimuleren van de tumor afweer en gerichte, lokale uitschakeling van afweerremmende mechanismen, zodat afweercellen weer vol in de aanval kunnen gaan tegen de tumorcellen.
Kanker is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Er zijn op dit moment meerdere veelbelovende therapieën die zich richten op het versterken van de tumor afweer.
Echter kunnen deze therapieën tot ernstige bijwerkingen leiden en zijn ze niet effectief in alle patiënten. In dit project richten we ons op het gericht aanpakken van afweerremmende mechanismen in de lokale omgeving van de tumor en het extra stimuleren van de tumor afweer.
In dit onderzoek, dat zich hoofdzakelijk richt op leukemie, betreft de lokale omgeving het beenmerg. Dit onderzoek kan bijdragen aan verbeterde overleving en mogelijk genezing met behoud van kwaliteit van leven.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.