NTS 20187204 Waarom is de afweerreactie tegen hondsdolheid zo laag?
Hondsdolheid (rabiës) is een dodelijke ziekte veroorzaakt door lyssavirusinfectie en leidt jaarlijks tot meer dan 60.000 humane sterfgevallen wereldwijd. Lyssavirussen kunnen worden overgedragen door meerdere diersoorten waaronder honden (die na een beet het virus diep in de spier inbrengen), maar ook vleermuizen (die na een oppervlakkige beet het virus slechts in de huid inbrengen).
Omdat de spier andere afweercellen heeft dan de huid kan de vroege afweerreactie na een hondenbeet anders zijn dan na een vleermuisbeet, en is er mogelijk ook een andere behandeling nablootstelling nodig. Tot op heden vontbreekt hierover kennis. Indien er na een infectie klinische verschijnselen ontstaan heeft de ziekte altijd een fataal verloop omdat er geen adequate afweerreactie tegen het virus op gang komt.
De mechanismen hierachter zijn tot op heden onbekend. Met dit project willen we gaan begrijpen waardoor de afweerreactie tegen hondsdolheid niet effectief is. Met deze kennis beogen we bestaande behandel-protocollen te verbeteren en nieuwe behandeltherapieën te ontwikkelen, wat van wereldwijd maatschappelijk belang is.
Inzicht verkrijgen in de manier waarop lyssavirussen de afweerreactie onderdrukken is wetenschappelijk van groot belang. Met deze kennis verwachten we de bestaande behandelprotocollen te verbeteren en nieuwe behandelmethodes te ontwikkelen, wat van wereldwijd maatschappelijk belang is.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.