NTS 20192325-3 Het produceren van muizen met een menselijk afweersysteem

Onderzoekers hebben grote behoefte om de werking van medicijnen te
bestuderen in een menselijke omgeving. Er bestaat derhalve een vraag naar
proefdieren waarvan het afweersysteem zoveel mogelijk lijkt op dat van de
mens.

Dit project wil muizen fokken met een Humaan Immuun Systeem (HIS) zodat de interactie tussen medicijnen en ziekteveroorzakers, zoals virussen, kunnen worden bestudeerd in een ‘menselijke omgeving’. Deze ‘menselijke omgeving’ kan gecreëerd worden door muizen die zelf geen functionerend immuunsysteem hebben, in te spuiten met menselijke bloedstamcellen. Uit deze cellen ontstaan allerlei soorten afweercellen, zoals T en B cellen en andere immuun-cellen, met als resultaat dat er een muis is ontstaan met een menselijk immuunsysteem.

De HIS-muis is het enige model waarin de interactie tussen HIV (Human
Immunodeficiency Virus), het humane immuunsysteem en geneesmiddelen
in een levend organisme bestudeerd kan worden. De HIS-muizen worden gemaakt voor onderzoekers, ook voor andere wetenschappelijke instituten voor hun eigen onderzoek. De HIS-muizen worden ‘custom-made’ gemaakt, volgens de eisen en verlangens van de onderzoeker.

Dit project produceert muizen voor andere onderzoekers met hun eigen
vergunning. De ‘opbrengsten’ worden pas duidelijk na afloop van de
projecten waarvoor de HIS-muizen zijn gebruikt.  Parallel onderzoeken we hoe we betere HIS-muizen kunnen maken zodat de muizen beter geschikt zijn voor de experimenten van de afnemers. Een verbetering kan worden bestudeerd uit een vergelijking van de resultaten van vergelijkende studies tussen de standaard HIS-muizen en de mogelijk verbeterde stammen.. Ons onderzoek beperkt zich tot het gebruiken van andere immuundeficiënte muizenstammen met een verstoorde afweer, andere tijdstippen van het inspuiten van stamcellen en het wel of niet tegelijkertijd transplanteren van andere cellen of weefsels.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.

Deze NTS betreft een wijziging wat betreft de ongeriefsclassificatie van 100%
matig naar 95% matig en 5% ernstig.