NTS 20197264 Onderzoek naar de vervanging van vismeel en visolie door andere duurzame eiwiten oliebronnen en de verbetering van vertering en retentie van nutrienten in deze grondstoffen in visvoeders
De teelt van vissen, schaal en schelpdieren groeit wereldwijd al jarenlang met percentages tussen de 5 en 10% per jaar door een toenemende vraag naar gezonde voeding. Door een sterk groeiende wereldbevolking zal deze ontwikkeling verder doorgaan en daarmee ook de vraag naar visvoer. Traditioneel waren vismeel en visolie de belangrijkste bestanddelen van visvoeders en worden verkregen uit de visserij. Maar omdat de visserij aan zijn limieten zit zal het aanbod van vismeel en visolie niet verder meer stijgen. Dit vraagt dus voor het onafhankelijk worden van vismeel en visolie in voerproductie voor visteelt. Het directie doel van het onderzoeksproject is d.m.v. verschillende proeven vast te stellen welke grondstoffen als alternatieve eiwit- en oliebron kunnen dienen in visvoeders. Daarnaast zal worden onderzocht hoe deze nieuwe grondstoffen het beste benut kunnen worden in visvoeders. De geschiktheid van visvoeders en dus de grondstoffen worden bepaald door de volgende parameters: voederconversie, groeisnelheid, voederopname, vertering en retentie van nutriënten met daarbij een lage vervuiling en optimale visgezondheid. Het uiteindelijke doel, het onafhankelijk worden van vismeel en visolie, zal het mogelijk maken dat de visteelt sector duurzaam kan blijven groeien.
Door dit project wordt kennis van nieuwe duurzame eiwit- en oliebronnen opgedaan welke vervolgens ingezet kunnen worden bij de productie van visvoeders. Op deze manier kan op een verantwoorde manier vis geteeld blijven worden voor een sterk groeiende wereldbevolking op een manier die ook in de toekomst gewaarborgd blijft.
In dit onderzoek wordt gewerkt met forellen.