NTS 20197284 Ontwikkeling nieuwe sensor kalveren
De huidige manier van Identificatie en Registratie (I&R) van kalveren is relatief omslachtig, arbeidsintensief en gevoelig voor fraude. Het huidige project heeft als hoofddoel om een alternatief te onderzoeken voor de ‘oorflap’ als primaire methode voor identificatie en registratie van (vlees)kalveren door te keten heen.
Het uitgangspunt daarbij is dat een onderhuidse sensor in vergelijking met het de oorflap veel minder gevoelig is voor fraude en beschadiging, en de kalversector in staat stelt om de registratie en identificatie van kalveren door de keten heen (verder) te automatiseren en te verge-makkelijken. Wanneer in plaats van een oorflap een onderhuidse sensor gebruikt zou worden voor I&R doeleinden, dan dient zich de mogelijkheid aan om te onderzoeken of een dergelijke sensor ook als electronisch platform zou kunnen fungeren voor aanvullende toepassingen, zoals bijvoorbeeld het meten van de lichaamstemperatuur of de activiteit van kalveren. Wanneer kalveren ziek zijn, dan gaat dat gepaard met veranderingen in de lichaamstemperatuur en de activiteit. Dit project heeft daarom als nevendoel om te onderzoeken of het meten en geautomatiseerd registreren van de lichaamstemperatuur en de activiteit van vleeskalveren met behulp van een onderhuidse sensor een haalbare en bruikbare toepassing zou kunnen zijn voor het monitoren van de gezondheidstoestand van de dieren.
In het project " Ontwikkeling nieuwe sensor kalveren” wordt onderzoek gedaan naar een nieuwe methode voor I&R van (vlees)kalveren met behulp van een onderhuidse sensor. Ook wordt onderzocht of de nieuwe sensor gebruikt kan worden voor het automatisch registreren van de lichaamstemperatuur en de activiteit van kalveren. Wanneer dat betrouwbaar zou kunnen, dan zou de sensor ook een rol kunnen spelen in het monitoren van de gezondheidstoestand van vlees-kalveren. De nieuwe sensor zou daarmee niet alleen een bijdrage kunnen leveren aan een effectieve I&R, maar ook aan het verbeteren van de gezondheid van kalveren. Dit leidt tot een meer duurzame rundveehouderij.
In dit onderzoek wordt gewerkt met kalveren.