NTS 20197304 Lever-selectieve afgifte van antifibrotische eiwitten voor de behandeling van NASH en lever fibrose

Lever fibrose is een chronische ziekte die steeds meer voorkomt en wereldwijd veel dodelijke slachtoffers eist. Het begint met lever schade door verschillende oorzaken zoals virussen, alcohol, vetzucht of genetische factoren. Als die schade jarenlang aanhoudt ontstaat er littekenweefsel dat het functioneren van de gehele lever aantast. Er zijn momenteel weinig mogelijkheden voor behandeling van lever fibrose; de enige effectieve behandeling is een levertransplantatie.


Wij richten ons daarom op de ontwikkeling van een effectief geneesmiddel. Hierbij maken we gebruik van de zogenaamde "drug targeting" aanpak, waarbij de activiteit van bepaalde doelwitcellen in het bijzonder wordt verminderd door geneesmiddelen specifiek in doelwitcellen af te leveren. Dit verhoogt de effectiviteit en vermindert bijwerkingen. Er zal ook een methode om eiwitten middels een onderhuids depot toe te dienen worden onderzocht, zodat intraveneuze injecties bij proefdieren en later ook bij de mens, niet meer nodig zijn.

Het doel van dit project is een eiwit te ontwerpen dat heel selectief naar die cellen in de lever gaat die het proces van lever fibrose in gang zetten (de Hepatische Stellaat Cellen) en de activiteit van deze cellen in zieke muizen en ratten levers remt. Het eiwit moet geleidelijk uit een onderhuids depot vrijkomen. Het uiteindelijke doel is om een effectieve therapie voor lever fibrose (met als eindstadium cirrhosis) te creƫren, zonder bijwerkingen en in een patiƫntvriendelijke chronische toedieningsvorm.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen en ratten.