NTS 20197444 Onderzoek naar neurobiologische factoren die ten grondslag liggen aan autistische gedragstrekken
Zich vaak herhalende (repetitieve) en starre (inflexibele) patronen in het gedrag zijn kenmerken van Autisme Spectrum Stoornis (ASS).
Mensen met de diagnose ASS zijn vaak erg gevoelig voor relatief kleine veranderingen in hun omgeving, wat gepaard kan gaan met een grote mate van dagelijks ongerief. Ondanks de impact van repetitieve en inflexibele gedragskenmerken op het functioneren van mensen met ASS zijn er tot op heden geen medicijnen beschikbaar om mensen met ASS hierbij te helpen.
Autistische gedragstrekken komen veelal voor in families en het genenpakket van de ouders speelt daarbij vaak een belangrijke rol. De afgelopen tien jaar zijn onderzoekers er in geslaagd om een deel van deze genen in kaart te brengen.
Doel van dit onderzoek is om de inzichten uit het genetisch onderzoek te vertalen in beter begrip van de hersenprocessen die ten grondslag liggen aan repetitieve en inflexibele gedragspatronen. Dit wordt in toenemende mate gezien als een onmisbare stap in de ontwikkeling van nieuwe medicamenteuze behandelmethoden.
Dit project heeft specifiek tot doel om de effecten te bestuderen van farmacologische, genetische en neuronale manipulaties bij muizen om routineachtige en starre persoonlijkheden flexibeler te maken. Naast deze manipulaties zal gebruik worden gemaakt van klassieke gedrags- en cognitietesten en van gedragsobservaties.
Ook willen we meer inzicht krijgen in het ecologische belang van individuele verschillen in repetitieve en inflexibele persoonlijkheden. We toetsen de hypothese dat starre en routineachtige persoonlijkheden beter gedijen in een vaste omgeving, terwijl individuen die minder repetitief en flexibeler zijn zich juist beter aanpassen aan omgevingen die meer variabel zijn.
De belangrijkste onderzoeksvraag van dit project is of individuele verschillen in repetitieve gedragspatronen kunnen worden veranderd door specifieke farmacologische, genetische en neuronale manipulaties. Inzicht hierin kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden om mensen met ASS te helpen.