NTS 20197464 Ontwikkeling van een werkzaam en veilig combinatie implantaat voor de behandeling van glaucoom (verhoogde oogdruk).

Wereldwijd lijden in 2020 naar verwachting 76 miljoen mensen aan glaucoom (verhoogde oogdruk), oplopend tot 112 miljoen in 2040. Bij overlijden zullen ongeveer 25% van deze patiënten aan een oog, en 10% aan beide ogen blind zijn geworden, ondanks behandeling. Glaucoom is daarmee de belangrijkste oorzaak van blindheid wereldwijd.

Behandeling gebeurt in eerste instantie met oogdruk verlagende medicatie (vooral druppels). Indien deze behandeling onvoldoende is volgt een chirurgische ingreep. De huidige standaard chirurgische ingreep (trabeculectomie) is al 50 jaar oud. Hierbij wordt een klein afvoertje gemaakt om oogvocht af te voeren en de oogdruk te verlagen. Een groot probleem van deze operatie is littekenvorming, waardoor de operatie faalt. Een bestaand alternatief is het plaatsen van een kunststof oog implantaat. Dit bestaat uit een siliconen slangetje en plaatje.

Helaas leidt ook deze behandeling in ongeveer 10% niet tot de gewenste oogdrukdaling, veelal door littekenweefsel/afkapseling van het implantaat. Bovendien kennen beide standaardmethoden veel korte en lange termijn complicaties (o.a. te hoge/lage oogdruk, slechter zien, infecties, hoornvliesproblemen, bloedingen) waardoor intensieve nazorg noodzakelijk is. Nieuwere behandelingen (minimaal invasieve glaucoom chirurgie) met kleinere slangetjes/buisjes/implantaatjes, die mogelijk veiliger zijn, komen nu langzaam op de markt, maar leiden helaas in de meerderheid van de gevallen nog niet tot een voldoende lage oogdruk, ook niet als ze gecombineerd worden met toediening van mitomycine C (een antibioticum dat vermeerdering van cellen belemmert en littekenvorming moet tegengaan). Voor patiënten met gevorderd glaucoom, glaucoom bij andere oogaandoeningen (secundair glaucoom) of voor heroperaties zijn ze niet geschikt.

Daarom werken wij, samen met andere academische en industriële partners, aan de ontwikkeling van een nieuw, minimaal invasief combinatie implantaat met nieuwe eigenschappen die littekenvorming minimaliseren en drainage optimaliseren.

Dit onderzoek zal ons de volgende kennis opleveren:
-Door middel van een bestaand glaucoom chirurgie konijnen model willen we nieuwekennis verkrijgen omtrent de vorming van littekenweefsel na de implantatie van eenmicroshunt. -Hoe het materiaal, ontwerp en oppervlakte van het implantaat bijdraagt aan hetreguleren van de oogdruk. -of het mogelijk is om de gewenste ‘flow’ en daarmee de gewenste oogdruk teverkrijgen -of de medicatieafgifte via het bio degraderende deel van het combinatie implantaat kanworden toegepast -of de combinatie van deze behandeling zorgt voor geen of minder littekenvorming. Naar verwachting zal deze gecombineerde behandeling veel effectiever en minderbelastend zijn voor de patiënt. Ook zal de behandeling naar verwachting kostenbesparend zijn omdat er minder nazorgen complicaties zullen zijn.

In dit onderzoek wordt gewerkt met konijnen.