NTS 20197725 De rol van interleukine 17-producerende T helper cellen bij interstitiële longziekten
Interstitiële longziekten (Interstitial lung disease: ILD) tast de longen diffuus aan, wat inhoudt dat zowel de longblaasjes, bloedvaten en/of de luchtwegen kunnen zijn aangetast. Beschadiging van de longen kan leiden tot littekenweefsel, waardoor de longen minder zuurstof kunnen opnemen.
Er zijn sterke aanwijzingen dat auto-immuniteit een belangrijke rol bij ILD speelt. Hierbij valt ons afweersysteem ons eigen lichaam aan, wat schade (en littekenweefsel) veroorzaakt. Interleukine 17-producerende helper T (Th17)-cellen spelen een belangrijke rol bij auto-immuniteit, maar kunnen ook helpen bij het ‘schoon’ houden van de longen door schimmels te verwijderen.
Ze kunnen dus goede als slechte eigenschappen hebben. Het doel van dit onderzoek is meer kennis verkrijgen over de rol van Th17- cellen in ILD. Opgedane kennis is te gebruiken voor het selecteren en testen van nieuwe middelen om het beloop van de ILD ten goede te keren, want helaas is er nog weinig bekend over de oorzaken en zijn de therapiemogelijkheden zeer beperkt.
Dit onderzoek zal zowel fundamentele kennis alsook mogelijk nieuwe
behandelmethoden voor ILD in de toekomst opleveren.
Dit is hard nodig, aangezien voor bv. longfibrose patiënten de levensduur zeer beperkt is met huidige therapie. Th17-cellen lijken het ziekteverloop te kunnen voorspellen, wat veel onzekerheid weghaalt bij patiënten. Door combinatie van
fundamentele proefdieronderzoek met translationeel onderzoek kunnen we de
beste voorspellers toetsen en/of valideren.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.