NTS 20197805 Compensatiegroei en genetisch onderzoek bij Europese zeebaars

De doelstelling van het project is het verkrijgen van genetische informatie van zeebaars over voerefficiëntie en compensatoire groei. Compensatoire groei is een tijdelijk versnelde groei, en komt bij vissen voor na een periode van minder of geen voedselbeschikbaarheid door milieuomstandigheden in het wild, of door bewust vasten in de kweek. Wanneer na deze periode er weer voldoende voedsel beschikbaar is, groeien de vissen tijdelijk extra snel; de compensatoire groei. Deze informatie wordt uitgedrukt in specifieke genetische kenmerken met informatie die vervolgens gebruikt kan worden in het ontwerpen van nieuwe fokprogramma's voor zeebaars om de productie en voerefficiëntie van de vissen te verbeteren.

Het resultaat van het project is kennis over genetische informatie over (compensatie)groei, voerefficiëntie die kan worden gebruikt voor het ontwikkelen van specifieke fokprogramma's voor zeebaars.  Daarnaast worden van de vissen de voederconversie, gewichtstoename en specifieke groei, en de verhouding tussen het lichaamsgewicht en het levergewicht bepaald.

Maatschappelijk belang: de wereldwijde aquacultuurproductie is de snelst groeiende dierlijke voedselsector ter wereld, en is qua productievolume nu ongeveer even groot als de visserijsector. 

Vergeleken met andere belangrijke dierlijke productiesectoren ligt de aquacultuurproductie op hetzelfde niveau als pluimvee en varkens, en isgroter dan rundvee. Een verdere professionalisatie van de sector is van wezenlijk belang voor de duurzaamheid van de wereldwijde productie van dierlijke eiwitten.

In dit onderzoek wordt gewerkt met zeebaarzen.