NTS 20197985 Vermindering van uitscheiding van endotoxinen door vleeskuikens
In dit project wordt onderzocht of de uitstoot van endotoxinen door vleeskuikens kan worden verlaagd, met positieve effecten op diergezondheid, dierwelzijn en humane gezondheid, en dus mede leidt tot een verbetering van de duurzaamheid van de
vleeskuikenhouderij. Endotoxinen zijn stoffen die vrij komen uit de celwand van gram negatieve bacteriën wanneer deze afsterven. Deze bacteriën bevinden zich in het
maagdarmkanaal van het kuiken. De endotoxinen worden uitgescheiden met de mest en komen in het strooisel terecht. Ze hechten zich aan fijnstof en verlaten met de lucht de stal. Fijnstof waar endotoxinen aan gebonden zijn kan bij de mens na inademing leiden tot longontsteking, verergering van astma en COPD en hart- en vaatziekten. Ook bij vleeskuikens zelf zijn er aanwijzingen dat endotoxinen de luchtwegen aantasten.
Daarom wordt in dit project gezocht naar mogelijkheden om de endotoxinen in het maagdarmkanaal van vleeskuikens (dus aan de bron) te verminderen. Hiervoor wordt onderzocht of met behulp van voeraanpassingen (tijdstip van verstrekken,
samenstelling en dosering) de bacteriepopulatie in de darm kan worden beïnvloed, waardoor er minder endotoxinen worden gevormd en uitgescheiden in de mest, en of het effect afhankelijk is van de genetische achtergrond van het kuiken. Gemeten wordt de samenstelling van de bacteriepopulatie in de darmen en mest van vleeskuikens. Daarnaast worden productie- (groei, voerconversie, slachtrendement), gedrags- en
gezondheidsparameters meegenomen om na te gaan of de verandering van de bacteriepopulatie in de darm geen negatieve afwenteling geeft hierop en bij voorkeur kan leiden tot positieve effecten op diergezondheid en -welzijn.
Oplossingen die gevonden in dit project worden kunnen in bestaande stalsystemen, eventueel met kleine aanpassingen, direct toegepast worden. Dit biedt mogelijkheden voor de Nederlandse pluimveehouderij om de uitstoot van endotoxinen en fijnstof in de komende jaren flink te verminderen, waardoor
het risico voor de volksgezondheid wordt verminderd en het maatschappelijk draagvlak wordt vergroot. Daarnaast dragen de oplossingen, door verbetering van diergezondheid en dierwelzijn, bij aan een verbetering van de verduurzaming van
de vleeskuikenhouderij. Het wetenschappelijk belang van het project is om inzicht te krijgen hoe het microbioom interacteert op endotoxine hoeveelheid in de mest, mest kwaliteit (verstoffing), diergezondheid en dierenwelzijn. Kennis die breder, dus ook in andere diersoorten, toegepast kan worden.
In dit onderzoek wordt gewerkt met vleeskuikens.