NTS 20198304 Minimaal invasieve gentherapie om ritmestoornissen na het hartinfarct te voorkomen
De doelstelling van dit onderzoek is om patiënten met hartritmestoornissen na een hartinfarct, ontstaan door littekenweefsel, beter te behandelen. We onderzoeken de diagnostische en therapeutische mogelijkheden van het plaatselijk toedienen van een veranderd gen in varkens. In dit onderzoek combineren wij een aantal wetenschappelijke vernieuwingen tot een samenhangend project:
1-Bepaling van de plaats voor toediening van gentherapie op de juisteplek in het hart op basis van een uitgebreid ECG (hartfilmpje);
2-Ontwikkeling van een gentherapie door lokale toediening;
3-Optimaliseren van het toedienen van een gen op de juiste plek in dehartspier met een naald;
4-Bepalen van de effectiviteit van de gentherapie omhartritmestoornissen na een hartinfarct te voorkomen
Deze studie is maatschappelijk van belang omdat wij onderzoek doen om ritmestoornissen te voorkomen bij patiënten met een hartinfarct.
Deze behandeling heeft geen nadelige bijwerkingen op het gezonde hartweefsel, omdat de gentherapie plaatselijk wordt toegediend. Onze benadering onderscheidt zich hierin van de traditionele behandeling van ritmestoornissen door toepassing van geneesmiddelen.
Deze geneesmiddelen hebben immers ook een effect op het niet aangetaste hartspierweefsel. Het wetenschappelijk belang van de studie bestaat uit het verkrijgen van een nieuwe, optimale, gentherapie en nieuwe, optimale, detectiemethoden voor het nauwkeurig toedienen van de plaatselijke therapie in het aangedane gebied van het hart.
In dit onderzoek wordt gewerkt met varkens.