NTS 20198365 Preventie van voedselallergie door middel van duurzame omega-3 algenolie
Voedselallergie is een steeds meer voorkomende aandoening. Dit komt voor een groot deel door leefstijlveranderingen en aanpassingen in ons dieet. Om een verstoring van het afweersysteem te voorkomen, moet de balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren goed zijn. Het westerse dieet bevat veel zogenaamde onverzadigde omega-6 vetzuren, daardoor is de balans verstoord. Dit kan bijdragen aan het ontstaan van allergie in kinderen. Inname van omega-3 vetzuren uit vis of algenolie tijdens de zwangerschap en/of na de geboorte en door jonge kinderen kan mogelijk helpen om allergie te voorkomen.
Omega-3 vetzuren EPA en DHA worden momenteel verworven uit vette vis of visolie. Het probleem is alleen dat dit geen duurzame bron is. Algenolie is dit wel, omdat het op grote schaal gekweekt kan worden en overbevissing tegengaat. Bovendien is het beschikbaar voor vegetariërs/veganisten. Het doel van deze experimenten is het bestuderen van de preventie van voedselallergie in muismodellen voor koemelk-, ei- of pinda allergie met duurzaam verkregen algenoliën.
Als blijkt dat omega-3 rijke algenolie een even goed effect heeft op de preventie van voedselallergie, dan kunnen allergiepreventie studies met algenolie in mensen worden overwogen en is de stap richting de markt erg klein. Zo zijn er al bedrijven die bezig zijn met de productie van deze algenoliën. Binnen ons project wordt gewerkt aan een veganistische kaas waarin algenolie verwerkt zit. Micro-algen kunnen gekweekt worden in bassins en kunnen zo een betrouwbare en duurzame bron van omega-3 vormen.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.