NTS 20198524 Bepaling van houderij effecten op eigenschappen van (antibioticum)behandeling van vleeskuikens

In de veehouderij worden antibioticumbehandelingen ingezet om infectieziekten te bestrijden. In de vleeskuikenhouderij is er sprake van behandeling van alle kippen in een stal middels drinkwater toediening. De resultaten van behandelingen zijn echter wisselend en daarnaast wordt er bij slachten, ondanks dat er een periode tussen behandelen en slachten zit die lang genoeg is volgens de fabrikant van het middel, af en toe concentraties antibiotica boven de door de EU vastgestelde limiet gevonden. Met de huidige kennis van antibioticum behandelingen is bekend dat er vele oorzaken voor het falen of tegenvallen van behandeling mogelijk zijn. Naast de mate van resistentie is ook de farmacokinetiek (PK) in de betreffende diersoort van invloed. Onder PK verstaan we de processen die een stof ondergaat in het lichaam (opname, concentratie in het bloed en uitscheiding).
Factoren bij behandeling van vleeskuikens in de stal waarvan verwacht wordt dat ze van invloed zijn op de PK en welke in deze studie worden onderzocht zijn:
- Groepshuisvesting
- Heropname vanuit het strooisel (mest)
- Ziekteproces
Deze factoren kunnen ook invloed hebben op de vrijwillige opname aangezien het middel verstrekt wordt via het drinkwater, daarom wordt ook het effect op de drinkwateropname bepaald.
Door de resultaten te vertalen naar een groep dieren, kan een voorspelling worden gedaan van antibioticumconcentraties in dieren in een stal. Aan de hand van de resultaten kan mogelijk een advies worden gegeven over verwachte kans op herstel na ziekte en het behandeladvies (behandelduur, dosering of wachttijd).
Voor pluimvee is de PK slechts beperkt onderzocht en is zeer weinig bekend over de invloed van bovengenoemde factoren op de PK-waarden. Echter, uit studies bij andere diersoorten en de mens blijkt dat deze factoren in sommige gevallen kunnen leiden tot een aanpassing van het behandeladvies.

Verwacht wordt dat met de uitkomsten van het onderzoek een betere inschatting gegeven kan worden van het te verwachten resultaat van de behandeling en advies met betrekking tot optimale toepassing van (antibioticum)behandelingen in het veld. Dit project draagt bij in de strijd tegen antibioticumresistentie doordat de behandeling beter afgestemd kan worden op de ziekte en het project draagt bij aan terugdringen van het gebruik van antibiotica in de veehouderij.

In dit onderzoek wordt gewerkt met kippen.