NTS 20198585 Het testen van voedingsstrategieën om het negatieve effect van hittestress op pluimvee te verminderen
Het doel van het project is om nutritionele oplossingen en/of additieven te vinden om de negatieve effecten van hittestress voor pluimvee (vleeskuikens en leghennen) te verminderen.
Het is algemeen bekend dat hoge omgevingstemperaturen leiden tot hittestress en daarmee een negatieve invloed hebben op dierwelzijn, gezondheid en productie. Pluimvee heeft in vergelijking tot sommige andere diersoorten relatief veel last van hittestress, omdat deze dieren een beperkte mogelijkheid hebben om hun lichaamstemperatuur te verlagen. Door klimaatverandering is de verwachting dat zomers extremer worden (langer en warmer) en dat daardoor de incidentie van hoge omgevingstemperaturen zal toenemen. Een verhoogde omgevingstemperatuur is maar gedeeltelijk te controleren met veranderingen in het management van de dieren en daarom is het ook van belang om via nutritionele oplossingen te kijken of de negatieve effecten van hittestress beperkt kunnen worden.
Hittestress leidt tot welzijnsproblemen, maar ook tot verminderde productie van vlees en eieren. Verminderde nutriëntbenutting zal resulteren in meer nutriëntverliezen naar de omgeving, maar ook een groter aantal dieren benodigd voor productie van dezelfde hoeveelheid vlees of eieren. Het verminderen van de negatieve effecten van hittestress zal dus tevens leiden tot een verduurzaming van de veehouderij.
Het effect van nutritionele oplossingen ter vermindering van de negatieve effecten van hittestress zal getoetst worden door vleeskuikens en leghennen bloot te stellen aan hittestress. Groei- en voeropname zullen worden gemeten, alsmede fysiologische en welzijnsparameters.
De kennis die wordt opgedaan binnen dit project zal resulteren in een beter begrip van de fysiologische processen die ten grondslag liggen aan hoe dieren omgaan met hittestress én hoe voeding hierbij een rol speelt. De nutritionele oplossingen die worden gecreëerd in dit project zullen bijdragen aan een verbetering van dierwelzijn tijdens hittestress omstandigheden. Tevens zullen deze oplossingen boeren beter in staat stellen om, in combinatie met aanpassingen in management, huisvesting en klimaat (een zogenaamde holistische benadering), hun dieren op een duurzame en verantwoorde manier te houden.
In dit onderzoek wordt gewerkt met vleeskuikens en leghennen.