NTS 20198685 Het verbeteren van welzijn van legkippen in de biologische houderij
In onze maatschappij komt steeds meer aandacht voor het verbeteren van welzijn van dieren die we gebruiken voor voedselproductie. Waar voorheen de trend was om welzijnsproblemen ‘op te lossen’ door het dier aan te passen aan zijn omgeving, begint die trend nu om te keren dan voorheen.
In dit onderzoek willen we vernieuwende oplossingen vinden voor het probleem van verenpikken bij leghennen. Omdat er een groeiende behoefte is aan biologische producten, zullen wij de praktijkomstandigheden van de biologische pluimveehouderij nabootsen. Door opgroeiomstandigheden beter te laten aansluiten op hun natuurlijke leefomgeving en door verrijking aan te bieden, verwachten we dat de kippen minder angstig zullen zijn en daardoor ook minder zullen verenpikken. Behandelingen die in dit experiment succesvol blijken, zullen we op bedrijven testen op haalbaarheid in de praktijk.De consument hecht steeds meer waarde aan natuurlijke producten die afkomstig zijn van dieren die hun normale gedrag kunnen uiten. Hierdoor is er een groeiende markt voor biologische of alternatieve manieren van dieren houden. Dit is ook het geval voor de pluimveehouderij, waar de dieren bijvoorbeeld steeds vaker toegang krijgen tot een buitenruimte. Hoewel dit een stap in de goede richting is, zijn hiermee niet alle welzijnsproblemen opgelost.
Een nijpend welzijnsprobleem dat optreedt bij het houden van legkippen, in zowel gewone als biologische houderijsystemen, is verenpikken. Verenpikken kan leiden tot veerschade, maar kan ook uitmonden in kannibalisme en verhoogde sterfte. Voorheen werd de schade beperkt door het verwijderen van het puntje van de bovensnavel van de kippen (snavel behandelen).
Sinds 2019 is snavel behandelen verboden in Nederland en veel andere Europese landen, waardoor de schadelijke gevolgen van verenpikken nog groter zijn geworden dan voorheen.
In dit onderzoek willen we vernieuwende oplossingen vinden voor het probleem van verenpikken bij leghennen. Omdat er een groeiende behoefte is aan biologische producten, zullen wij de praktijkomstandigheden van de biologische pluimveehouderij nabootsen. Door opgroeiomstandigheden beter te laten aansluiten op hun natuurlijke leefomgeving en door verrijking aan te bieden, verwachten we dat de kippen minder angstig zullen zijn en daardoor ook minder zullen verenpikken. Behandelingen die in dit experiment succesvol blijken, zullen we op bedrijven testen op haalbaarheid in de praktijk.
We dragen met dit onderzoek bij aan een beter begrip van de invloed van opgroeiomgeving op het gedrag en welzijn van legkippen in de rest van hun leven. Als de kippen in dit experiment door onze aanpassingen minder angstig zijn en minder verenpikken vertonen, betekent dit een welzijnsverbetering voor de kippen. Dit is in eerste instantie in het belang van de dieren zelf, maar ook voor de boer, omdat die de dieren ook in zo goed mogelijke gezondheid en welzijn wil houden. Daarnaast kan verenpikken kan uitgroeien tot een economisch probleem voor de boer, wanneer het leidt tot ernstige verwondingen en zelfs sterfte onder de dieren. Ook de consument heeft baat bij dit onderzoek, omdat we hiermee voorzien in diens behoefte aan meer ‘natuurlijke’ voedingsproducten. Naast het experimentele werk, zullen we ook direct met boeren samenwerken om verbeteringen direct uit te testen op praktijkbedrijven.
In dit onderzoek wordt met legkippen.