NTS 20198831 Reconstructie van kraakbeen en bot in het aangezicht

Defecten aan bot of kraakbeen in het aangezicht kunnen ontstaan door trauma, aangeboren afwijkingen, of na verwijdering van tumoren. Ook zijn er patiënten waarbij onvoldoende bot in de boven- of onderkaak aanwezig is om een tandprothese te kunnen plaatsen. Verder kunnen beschadigingen aan het kaakgewricht ontstaan ten gevolge van ziektes zoals reuma. Hierdoor kan eten en praten erg pijnlijk zijn. Een uiterst redmiddel zou een metalen gewrichtsprothese kunnen zijn. Deze worden echter zelden geplaatst vanwege een korte levensduur. Daarom zijn er alternatieve methoden nodig om kraakbeen- en botdefecten te herstellen. Het doel van dit onderzoek is om bot- en kraakbeen defecten in het aangezicht te verhelpen met behulp van bot en kraakbeen gemaakt in een laboratorium. Uiteindelijk zal ook een heel kaakgewricht in het laboratorium worden nagemaakt.

Het project zal antwoord geven op meerdere wetenschappelijke vragen. We zullen kennis opdoen over bot herstel op verschillende pelkken in het lichaam. Ook zullen we meer kennis krijgen over
het specifieke type kraakbeen dat voorkomt in het kaakgewricht maar ook elders in het lichaam, zoals de knieschijf en de tussenwervelschijf. Ook zullen we meer te weten komen over de mogelijkheden om grote defecten te herstellen in een klinische relevante setting. Daarnaast zal op sociaal-economisch vlak het project uiteindelijk een stap zetten naar een oplossing voor patiënten. Patiënten met een (door een skeletaal defect) misvormd gezicht zijn vaker depressief en hebben moeite om interactie te hebben met anderen.Naast esthetische problemen, kunnen zij ook problemen hebben met eten, praten en mimiek. Dit bij elkaar heeft invloed op hun kwaliteit van leven. Defecten in het hoofd en problemen met het kaakgewricht komen kunnen het gevolg zijn van bijvoorbeeld trauma, aangeboren afwijkingen, tumor verwijdering, ontstekingen of reumatische aandoeningen. Schade aan het kaakkopje komt bijvoorbeeld voor bij een groot deel (78%) van de kinderen die aan jeugdreuma leiden. Pijn aan het kaakgewricht heeft een directe invloed op het functioneren en leven van patiënten, maar heeft ook een economische invloed. Jaarlijkse behandelkosten voor kinderen met jeugdreuma zijn circa 12500 euro/jaar. Een prothese kan een laatste redmiddel zijn. Toch zijn resultaten op de lange termijn vaak teleurstellend vanwege afbraak van het omringende weefsel en omdat het materiaal niet goed opgenomen wordt door het lichaam. Een in het lab gemaakt construct kan een oplossing bieden voor het herstel van beschadigde skeletale weefsels zoals kraakbeen en bot in het gezicht.

In dit onderzoek wordt gewerkt met melkgeiten.

Er zijn bijzonderheden: ja:

De CCD wil binnen twee maanden na afronding van de reconstruction-partial-TMJ-joint-experimenten een terugkoppeling ontvangen omtrent de volgende zaken:

a) Evaluatie van kauwactiviteit, dus belasting van het gewricht, in combinatie met het aangepaste voer.

b) Het uiteindelijke voedingsbeleid

c)Terugkoppeling over het al dan niet optreden van voedings- c.q. digestie- c.q. gezondheidsissues