NTS 20198885 Verminderen van methaanuitstoot bij melkvee door het voeren van probiotica
Herkauwers, zoals bijvoorbeeld koeien, zijn belangrijke producenten van methaan, een van de broeikasgassen die geassocieerd worden met de opwarming van de aarde. Methaan is een eindproduct van fermentatieve afbraak dat voor een zeer belangrijk deel geproduceerd wordt in de voormaag (pens) van koeien. Er bestaan verschillende voederstrategieën om de methaanproductie bij herkauwers te verminderen, waarbij het inzetten van melkzuurbacteriën tot een van de mogelijkheden behoort. Het project heeft tot doel om informatie te verkrijgen over de voeropname en het voeropname-gedrag van melkkoeien wanneer zij graskuilen te eten krijgen die behandeld zijn met melkzuurbacteriën. De verteerbaarheid en benutting van deze voedermiddelen wordt gemeten en de melkproductie en de methaanproductie vastgesteld. Tevens wordt het effect in de pens onderzocht.
Melkzuurbacteriën zorgen niet alleen voor een betere graskuilkwaliteit en minder gistingsverlies, maar geven ook betere dierprestaties door meer melkopbrengst en een hogere voerefficiëntie uit deze graskuilen. Daarnaast zorgen ze ook voor een verlaagde methaanuitstoot bij herkauwers wordt verminderd. Verder inzicht (verfijning) in het werkingsmechanisme van hoe melkzuurbacteriën de methaanemissie bij herkauwers kan verminderen, zal bijdragen aan de ontwikkeling van commercieel beschikbare producten die op bedrijfsniveau kunnen worden gebruikt om broeikasgasemissies te verminderen.
In dit onderzoek wordt gewerkt met melkkoeien.