NTS 202010104 Vertering en absorptie van voedingsstoffen bij varkens en pluimvee in duurzame productiesystemen
In dit project wordt de vertering en benutting bepaald van nieuwe en verbeterde voedermiddelen voor varkens en pluimvee ten behoeve van een duurzamere varkens- en pluimveeproductie.
Door dit project wordt beter inzicht verkregen in de voedingswaarde van voedermiddelen voor varkens en pluimvee en hoe de benutting hiervan verbeterd kan worden, met name voor nieuwe (tot nu toe onbenutte) voedermiddelen zoals zeewier en insecten, regionaal geproduceerde voedermiddelen en nevenproducten van de humane voedselbereiding. Deze kennis kan worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van kringlooplandbouw, de vermindering van de competitie tussen productie van voedsel en diervoeder en de vermindering van de ecologische voetafdruk (CO2 footprint) van de dierlijke productie. Daarnaast draagt dit project bij tot een beter begrip van de fysiologische processen van vertering en opname van voedingsstoffen. Resultaten worden gepubliceerd in internationale wetenschappelijke literatuur.
In dit onderzoek wordt gewerkt met varkens en pluimvee.