NTS 202010166 Weerstand verhogen bij koeien via optimale voeding

Wanneer een koe een ziekteverwekker tegen komt, slaat het immuunsysteem alarm en volgt er een afweerreactie. Tijdens een afweerreactie worden er allerlei lichaam stofjes aangemaakt. De aanmaak van deze stoffen vereisen energie, eiwit en andere voedingsstoffen. Hierdoor verandert het energie en eiwitmetabolisme van de koe. We willen in kaart brengen welke veranderingen dit zijn. Verder is er in Nederland een trend dat eiwitgehalten in rantsoenen van melkvee omlaag gaat voor het realiseren van milieudoelstellingen. Het is denkbaar dat een laag eiwitgehalte in het rantsoen een impact heeft op de gezondheid en herstel van de koe in het geval er sprake is van een infectie. Het directe doel van dit project is te onderzoeken hoeveel energie en eiwit een afweerreactie kost bij koeien. Deze informatie willen we gebruiken om te kijken hoe de voeding van melkvee beter afgestemd kan worden op een optimale gezondheid en weerbaarheid in plaats van productie. Het uiteindelijke doel van dit project is om kennis te vergaren over de relatie tussen voeding, weerbaarheid en de productie van koeien. Deze kennis kan gebruikt worden om de weerbaarheid te optimaliseren en waarborgen, waardoor de diergezondheid, dierwelzijn en de levensduur van melkvee verbeterd kan worden.

Het project zal resulteren in informatie die tot nog toe ontbreekt in de wetenschappelijke wereld. Namelijk kwantitatieve informatie over de energie en eiwitbalans tijdens een afweerreactie. Er is geen kwantitatief onderzoek bekend over hoe de energiebalans en de stikstofbalans van melkkoeien veranderd wanneer zij een afweerreactie doormaken. Ook zullen de opbrengsten bijdragen aan een goed beleid voor het verminderen van stikstof uitstoot naar het milieu zonder dat dit ten koste gaat van de gezondheid van melkkoeien. Al deze kennis zal er aan bijdragen dat we koeien beter kunnen voorzien in hun behoefte aan voedingsstoffen voor een optimale gezondheid en welzijn.

In dit onderzoek wordt gewerkt met koeien.