NTS 202010464 Wisselwerking tussen vertering en osmoregulatie in het verteringsstelsel van forel

In dit onderzoek wordt gewerkt met regenboogforel. Regenboogforel in de huidige studie wordt ook als modeldier gebruikt voor andere vissoorten zoals de Atlantische zalm. Vrijwel elk visvoer, ook Regenboogforel-voer, bevat vismeel. Vismeel (gemalen vissen) is grotendeels afkomstig uit de visserij. Er bestaan echter zorgen over de duurzaamheid van de grote hoeveelheden gevangen vis die als viseiwit in het voer van kweekvis worden verwerkt. Om deze reden wordt tegenwoordig steeds meer plantaardige en andere alternatieve ingrediënten in het visvoer gebruikt. Helaas hebben deze vismeel vervangende ingrediënten vaak tot gevolgd dat de kwaliteit van het voer verminderd (minder voedingsrijk en moelijker verteerbaar). Naast eiwit, is vismeel een goede en gebalanceerde bron van mineralen in visvoer. Mineralen zijn belangrijk als bouwsteen (bv. bot) maar ook voor de osmoregulatie. Osmoregulatie is het reguleren van de concentratie aan mineralen, zouten en water in de lichaamsvloeistoffen (zoals in het bloed). Het verteringsstelsel is essentieel voor de vertering en opnamen van voedingstoffen. Kennis ontbreekt over de interactie tussen de vertering van voedingsstoffen en de osmoregulatie-functie in de darmen bij vissen. Veranderingen in het voer door het gebruik van vismeelvervangers kunnen effect hebben op de vertering, maar mogelijk ook op osmoregulatie in de darmen. Het project onderzoekt voer gerelateerde factoren die een effect kunnen hebben op de relatie tussen vertering en osmoregulatie. Dit om betertebegrijpen wat
het effect is van alternatieve ingrediënten voor het gebruik van vismeel op vis processen in de darm (darm fysiologie). Deze informatie zal helpen om gebalanceerde visvoeders te maken waarin geen vismeel gebruikt wordt. Dit verhoogt de duurzaamheid van de aquacultuur.

Dit project zal uiteindelijk bijdragen aan de ontwikkeling van gebalanceerde visvoeders voor de viskweek waarbij vismeel vervangen kan worden door alternatieve ingrediënten. Kennis uit dit project zal bijdragen aan het mogelijk maken om alternatieve ingredienten te gebruiken in visvoeders zonder negatief te zijn voor viswelzijn, hierdoor zal de aquacultuursector verduurzamen. Een goede vertering en smoregulatie van de vis, zal ook leiden tot minder afvalstoffen. Afvalstof vermindering draagt bij aan zowel de milieuvriendelijkheid van de aquacultuur en een goede waterkwaliteit voor de vis in het kweeksysteem. De benutting verbeteren van ingrediënten in het voer die niet concurreren met de humane voeding is een van doelen in de context van circulaire voedsel voorziening door viskweek.

In dit onderzoek wordt gewerkt met vissen.