NTS 202010545 Vaccinatie tegen voor het lichaam moeilijk herkenbare ziekteverwekkers

Ons laboratorium heeft de beschikking over een vaccinatie technologie, die ervoor kan zorgen dat bepaalde ziekteverwekkers zoals virussen of bacteriën beter kunnen worden herkend door het immuunsysteem (het afweersysteem van het lichaam). Tevens kan onze techniek ook worden gebruikt om het immuunsysteem bepaalde moeilijk herkenbare eiwitten bij kanker te laten herkennen. De doelstelling van dit project is dan ook om nieuwe vaccins te ontwikkelen voor de behandeling/preventie van o.a. virale infecties (zoals bijv. coronavirussen of HIV), bacteriële infecties (zoals bijv. tuberculose (TBC)) en niet-besmettelijke ziekten, zoals kanker, waarbij het induceren van antistof-responsen gewenst zou kunnen zijn. Het doel is doormiddel van vaccinatie virale of bacteriële infectie te voorkomen of de ziekte te behandelen.

Lijst van virale en bacteriële ziekteverwekkers waartegen vaccins zullen worden ontwikkeld.
1.Griepvirus,  2.RSV (respiratoir synctieel virus),  3.Beta-coronavirussen,  4.HIV,   5.Dengue,   6.Tuberculose (tbc) bacterie.

In de hier voorgestelde experimenten worden muizen gevaccineerd en wordt daarna bloed afgenomen. In het bloed wordt dan gekeken of de muizen hebben gereageerd op de vaccinatie en antistoffen hebben gemaakt tegen bijv. het virus waartegen is gevaccineerd. Om de kijken hoe goed de geteste vaccins zijn zal ook worden gekeken hoeveel antistoffen worden aangemaakt en wat de kwaliteit daarvan is. Tevens zal de vaccinatie technologie worden gebruikt voor het maken van zogenaamde monoklonale antistoffen, die als geneesmiddel of voor diagnostiek kunnen worden gebruikt.

Bepaalde ziekteverwekkers of eiwitten in kanker kunnen niet of onvoldoende worden herkend door ons immuunsysteem. Dit is o.a. waarom er tot op heden tegen bepaalde infectieziekten zoals HIV en TBC, maar ook tegen kanker, nog steeds geen vaccin bestaat. Met de vaccinatie technologie, die beschikbaar is in ons laboratorium hebben we nu wel de mogelijkheid dit te doen. Indien onze techniek succesvol blijkt in muizen dan is dit van zeer groot maatschappelijk belang, omdat er dan vaccins beschikbaar zullen komen tegen ziektes waartegen vaccinatie vandaag nog niet mogelijk is.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.