NT 202010929 Nutritionele additieven om de gezondheid van vleesvarkens te verbeteren
Het ultieme doel van dit project is om een voeradditief programma te ontwikkelen wat de gezondheid van vleesvarkens kan verhogen en de stress response kan verminderen. Het project richt zich op een voeradditief programma op basis van plantenextracten die darmgezondheid ondersteunen en stress verlagen bij vleesvarkens. De groei periode van vleesvarkens is het deel van de productiecyclus die het langste duurt. Dit maakt het daarom ook de periode met de grootste mogelijkheid diergezondheid en welzijn te verbeteren, alsmede de ecologische impact van vleesproductie te beïnvloeden. In de huidige praktijk ervaren varkens stress komend vanuit ziekte, toegang door drukte rondom voer/water, en klimaatveranderingen zoals warmte en luchtvochtigheid. Deze stress zorgt voor een verandering in voedingsbehoefte alsmede een verandering in de voedselvertering zelf. Hoe langer een dier erover doet om te herstellen hoe groter het effect op het welzijn van het dier is en hoe groter de uitscheiding van niet-verteerbare voedingsstoffen. Daarnaast ervaren vleesvarkens de meeste stress aan het einde van de productiecyclus, wanneer ze naar het slachthuis vervoerd worden. Doordat er een verhoging van de stress plaatsvindt is het mogelijk dat er uitscheiding plaatsvindt van bacteriën zoals Salmonella wat een potentieel gevaar oplevert voor de mens. Dit maakt het daarom erg belangrijk om manieren te vinden om stress in de laatste fase van het vleesvarken traject inclusief transport naar het slachthuis te verlagen.
Het voeradditief programma zal leiden tot een verhoging van de darmgezondheid van de dieren, waardoor er minder invloed is van ziekte en stress op de dieren. Hierdoor wordt het welzijn van de dieren verbeterd op de boerderij en zal er minder antibiotica gebruikt hoeven te worden in de varkenshouderij. Daarnaast levert het additief een verminderde stressreactie op tijdens stress situaties zoals transport. Dit levert een verbeterd welzijn van het varken op, maar tevens verlaagt dit het risico op uitscheiding van bacteriën die de voedselveiligheid kunnen beïnvloeden. Tevens levert het onderzoek meer kennis op omtrent de gezondheid van vleesvarkens en de mogelijkheden dit te verbeteren, wat gedeeld kan worden met een breder publiek via publicaties in wetenschappelijke tijdschriften. Daarnaast zal het voeradditief programma de vertering van nutrienten uit het voer verbeteren wat leidt tot een lagere uitscheiding van bijvoorbeeld stikstof in de urine en mest. Dit alles zal bijdragen aan de verdere verduurzaming van de veehouderij.
In dit onderzoek wordt gewerkt met vleesvarkens.