NTS 20209025 Vermindering van de hoeveelheid bacteriën in geitenmelk

Het kiemgetal is een telling van het aantal bacteriën per milliliter melk, en is een van de kwaliteitskenmerken van boerderijmelk. Voor een goede kwaliteit mogen er niet te veel bacteriën in de melk zitten. In de melkgeitenhouderij is het kiemgetal hoog, vergeleken met wat bij koeien wordt gemeten. Er zijn aanwijzingen dat dit niet alleen te maken heeft met de technische kant van de melkproductie, zoals hygiëne rondom het melken, maar ook met de gezondheid, en met name de darmgezondheid van de geiten. Eerdere studies hebben laten zien dat bedrijven met een hoog kiemgetal gemiddeld meer krachtvoer geven aan hun geiten. Het is echter onbekend hoe deze krachtvoergift leidt tot hogere kiemgetallen. Het lijkt aannemelijk dat een verminderde darmgezondheid en/of een minder goed functionerend immuunsysteem hierin een rol spelen.
Het doel van dit project is om te bepalen in hoeverre darmgezondheid en de staat van het immuunsysteem samenhangen met een verhoogde uitscheiding van bacteriën in de melk. Een tweede doelstelling is om te bepalen hoe de geiten zodanig gevoerd kunnen worden dat de (darm)gezondheid van de geiten wordt bevorderd en de melk een laag kiemgetal heeft. Daarmee is het uiteindelijke doel van dit project om bij te dragen aan een geitenhouderij waarin gezondere geiten worden gehouden die melk met een laag kiemgetal produceren.

De verwachte opbrengsten van dit project zijn:

  1. Kennis over de samenhang tussen het functioneren van het immuunsysteem, de darmgezondheid, de voeding en het kiemgetal bij geiten. Maatschappelijk belang: met deze kennis kan de geitenhouderij beter worden vormgegeven en kan met name door beter te voeren worden bijgedragen aan gezondere dieren.
    Wetenschappelijk belang: er bestaat eigenlijk geen wetenschappelijke kennis over hoe het rantsoen van de dieren kan leiden tot uitscheiding van kiemen in de melk. Deze studie kan de basis vormen voor het begrijpen van dit proces.
  2. Een goed gekarakteriseerde biobank met daarin melk, mest en bloedmonsters van geiten rondom het lammeren. Dit is waardevol materiaal waar niet alleen de vragen van de huidige studie mee kunnen worden beantwoord, maar waarmee in de toekomst ook andere vragen beantwoord kunnen worden

In dit onderzoek wordt gewerkt met melkgeiten.