NTS 20209187 Ontwikkeling van een besmettingsmodel met Mycoplasma (M.) gallisepticum in kippen waarmee de effectiviteit van M. gallisepticum kandidaat vaccins geëvalueerd kan worden

De kip is een belangrijke voedselbron voor de mens, als bron van vlees en eieren. Door kippen te vaccineren tegen de belangrijkste ziekteverwekkers, kunnen kippen beschermd worden tegen deze ziekteverwekkers met zo min mogelijk antibioticagebruik.
Mycoplasma gallisepticum (MG) is een bacterie die bij kippen langdurige ademhalingssymptomen (reutels, hoesten en snot) veroorzaakt en verder verminderde voedselopname en gewichtsverlies. Infecties in combinatie met andere ziekteverwekkers (zoals E. coli, Newcastle disease virus en Infectious Bronchitis virus) leiden tot nog ergere ziekte.
Ook kan bij leghennen MG-infectie leiden tot een duidelijke en blijvende daling van de eiproductie.
In de pluimveehouderij (en bij leghenbedrijven in het bijzonder) is er behoefte aan goed vaccin dat deze problemen voorkomt. Dat geldt zowel voor intensieve huisvestingssystemen als voor uitloop systemen. De problemen kunnen niet voorkomen worden door minder intensieve houderijsystemen te gebruiken.
Het eerste onderdeel van dit project is het ontwikkelen van een besmettingsmodel voor MG. In het tweede deel van het project worden MG kandidaat vaccins in dit model getest.
Voor MG infectie zijn geen beschermende antilichamen bekend die voor de beoordeling van de werkzaamheid van de vaccins gebruikt kunnen worden. Daardoor is het noodzakelijk om de werkzaamheid van de MG kandidaat vaccins te testen in een MG besmettingsmodel.
De werkzaamheid van de kandidaat vaccins wordt bepaald op basis van het voorkomen van klinische verschijnselen en weefselschade in gevaccineerde en niet-gevaccineerde dieren na blootstelling aan een ziekteverwekkende dosis MG.

De verwachting is dat een bruikbaar MG besmettingsmodel beschikbaar is aan het eind van dit project en dat kandidaat vaccins in dat model getest zijn. Het doel is om een levend MG vaccin verder te ontwikkelen en te registeren voor markttoelating. Hierdoor zal er een nieuw levend MG vaccin beschikbaar zijn voor de commerciële pluimveehouderij. De opbrengst van dit project is daarom verbeterde gezondheid van de dieren, verminderde legdaling en verminderd antibioticagebruik doordat er meer keus is uit beschikbare leveranciers van vaccins, betere beschikbaarheid van vaccins en als de beoogde opbrengst gerealiseerd wordt, ook verbeterde vaccins of vaccinatie strategieën. Dit heeft een maatschappelijk belang in die zin dat gezondheid van dieren en daaraan gekoppeld verbeterd welzijn gezien wordt als belangrijk voor mensen die dieren houden en voor de consument van dierlijke producten. Daarnaast betekent gezondere dieren ook een gezonder product voor de consument (minder toepassing van antibiotica) en een betrouwbare beschikbaarheid van producten van dierlijke oorsprong. Er is ook een wetenschappelijk belang, namelijk meer kennis van de aandoening MG en kennis van technische verbeteringen van vaccins.

In dit onderzoek wordt gewerkt met kippen.