NTS 20209209 De rol van wilde muizen in de overdracht van tekenziektes
Het centrale thema van dit onderzoek richt zicht op de vraag welke wilde muizen een belangrijke rol spelen in de overdracht van tekenziektes en of hierin verschil is per muizensoort. Tekenoverdraagbare ziektes zijn nog steeds een groot probleem in Nederland en sinds 2016 wordt ook het Teken-encefalitis virus in Nederland gevonden. Om ziektelast in de toekomst te voorkomen, is het van groot belang om te begrijpen hoe dit virus in Nederland wordt verspreid. Ook wordt bestudeerd wat het effect van stress bij muizen is op de overdracht van tekenziektes tussen teek en muis. De kennis die we verkrijgen over het belang van bepaalde muizensoorten in de overdracht van tekenziektes wordt ingezet voor de preventie en bestrijding van teken-overdraagbare infectieziekten.
Concrete opbrengsten zijn:
- Kennis over de mate en periode waarin verschillende soorten wilde muizen en teken in staat zijn om infectieziekten over te brengen. Dit is van belang voor risicoanalyses van tekenziekten in Nederland. Met deze data kan beter worden voorspeld waar tekenziektes een risico kunnen gaan vormen in de toekomst. Hiermee kan de overheid haar beleid aanpassen over voorlichting en preventie van tekenziektes, zoals het aanpassen van wildbeheer van natuurgebieden.
- Kennis over het effect van stressfactoren op de transmissie van tekenoverdraagbare ziektes. Dit is van belang om zo de dynamiek van tekenziektes in jaargetijden te begrijpen en zo een voorspelling te kunnen doen over de risico’s van tekenziektes per seizoen.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.