NTS 20209211 Onderzoek naar het effect van mariene gesulfateerde polysaccharides (MSPs) op de gezondheid en het immuunsysteem van verschillende belangrijke aquacultuur vissoorten
In dit onderzoek wordt gewerkt met extracten uit zeewieren en onderzocht of deze extracten effecten hebben op de gezondheid van kweekvissen. Voor dit project wordt gekeken naar de effecten van deze extracten in karper, tilapia en regenboogforel. Door toenemende vraag naar vis als eiwitbron is de druk op de kweekvisserijsector flink toegenomen. Op dit moment wordt veel van de ziektepreventie en -behandeling gedaan met vaccinaties en antibiotica. Echter is het opzetten van vaccinatie erg duur en zeer tijdrovend. Nog belangrijker, vaccinatie beschermt over het algemeen alleen maar tegen 1 ziekteverwekker. Antibiotica biedt een bredere bescherming maar is erg slecht voor het milieu en mogelijk ook slecht voor de consument. De verhoogde aanwezigheid van antibiotica resistente bacteriën rond viskwekerijen is nog een extra reden om het gebruik van antibiotica te verminderen.
Als alternatief om minder druk op deze preventie/behandelingsstrategieën te leggen kan er gebruik gemaakt worden van immuunmodulerende stoffen in het dieet. Deze stoffen geven een boost aan het immuunsysteem waardoor de dieren over de gehele linie een betere weerstand hebben tegen ziekteverwekkers. Een bekend voorbeeld hiervan zijn β-glucanen die geïsoleerd worden uit gist dat bijvoorbeeld overblijft na de productie van bio-alcohol of bier. Een zeer veelbelovend alternatief zouden extracten uit zeewieren zijn, zogenaamde marine gesulfateerde polysachariden (MSPs). Deze MSPs hebben, o.a. in mensen, al verschillende immuunmodulerende effecten laten zien. Echter is er op dit moment in vissen vrijwel niets bekend over de effecten van MSPs op immuunresponsen en de effecten van MSP-suppletie in het voer.
Het wetenschappelijke doel van dit project is:
1. Wat voor immuunresponsen kunnen MSPs opwekken in verschillende vissoorten?
a. Hoe verschillen die effecten tussen verschillende extracten?
b. Hoe verschillen die effecten tussen verschillende vissoorten?
2. Kan het toevoegen van MSPs in het dieet de immuunresponsen tegen ziekteverwekkers beïnvloeden en hebben MSP-gesuppleerde dieren een verbeterde gezondheidsstatus?
Het maatschappelijke doel van dit project is:
Meer kennis krijgen over en inzicht krijgen in de potentie van MSPs als immuunmodulerende additieven in visvoeders en de effecten op de gezondheid van de vis. Dit resulteert op de langere termijn mogelijk tot een verlaging van de noodzaak om antibiotica te gebruiken. Dit kan weer leiden tot een betere visgezondheid en beter welzijn en verminderde antibiotica resistentie.
Dit project zal uiteindelijk bijdragen aan een verbeterde gezondheid voor kweekvissen en een minder grote noodzaak om andere behandelingsmethoden zoals antibiotica te gebruiken. Verder zal dit project meer inzicht bieden in de verschillende effecten van verschillende type MSPs en de verschillen in effecten tussen verschillende vissoorten. Dit zal weer bij kunnen dragen aan het ontwikkelen van gerichtere en meer geoptimaliseerde voedingsstrategieën om de gezondheid van dieren op een zo efficiënt mogelijke wijze te versterken. Een verbeterde gezondheid lijdt tot een lagere ziekte-incidentie en dus een lagere noodzaak om antibiotica te gebruiken.
In dit onderzoek wordt gewerkt met vissen.