NTS 20209265 Het vaststellen van het aantal bacteriën van de soort E coli welke noodzakelijk is voor het opwekken van Escherichia coli peritonitis syndrome (EPS) bij het uitvoeren van een kunstmatige besmetting. Daarnaast het uitvoering van kunstmatige besmettingen met eerder vastgestelde aantallen E coli bacteriën om de bescherming van E. coli vaccin (kandidaten) te kunnen bepalen

Ei peritonitis Syndroom (EPS), in de volksmond ook wel buikvlies ontsteking genoemd, is een ziekte die veroorzaakt wordt door bacterie Escherichia coli. Van deze bacterie zijn verschillende niet verwante stammen bekend, die elk de ziekte zouden kunnen veroorzaken. EPS wordt, wereldwijd, gezien als de voornaamste oorzaak van sterfte (10% of zelfs hoger) bij leghennen. De ziekte wordt gekarakteriseerd door heftige ziekteverschijnselen en welzijn vermindering. Alleen al in de Nederlandse (leg)kippenhouderij wordt de economische schade geschat op € 3,7 miljoen euro per jaar. Bescherming kan worden opgewekt door vaccinatie maar de huidige geregistreerde vaccins geven geen brede bescherming tegen de verschillende niet verwante stammen. In de pluimveehouderij is er behoefte aan een effectief vaccin om leghennen te beschermen tegen de verschillende E coli stammen die EPS kunnen veroorzaken. Er zijn recentelijk nieuwe methoden ontwikkeld voor het produceren van E. coli vaccins welke binnen dit experiment worden getest. Het doel van dit project is de ziekte E. coli peritonitis syndroom (EPS) op te wekken waarbij gebruik gemaakt wordt van een besmettingsmodel waarin het verloop van de ziekte bekend is. In dit model worden voor minimaal 2 maximaal 3 niet verwante, voor EPS verantwoordelijke, E. coli stammen de aantallen E. coli bacteriën bepaald waarbij 40 tot 80% van de dieren aangedaan is. Met de kennis van het aantal bacteriën die noodzakelijk zijn om de ziekte op te wekken, wordt het beschermend effect van nieuwe kandidaat vaccins getest om een brede bescherming tegen EPS veroorzakende verschillende niet verwante E. coli stammen, in legkippen te bepalen.

Dit project heeft als doel kandidaat vaccins tegen E coli te testen op hun effectiviteit EPS te voorkomen. Registratie van een vaccin dat tegen verschillende, niet verwante, E coli stammen Beschermt zal bijdragen aan de voorkoming van EPS in legkippen en de daarmee gepaard gaande welzijns- en economische schade. Daarnaast draagt de verkregen informatie bij aan de wetenschappelijke kennis die wordt gebruikt in wetenschappelijke publicaties.

In dit onderzoek wordt gewerkt met kippen.