NTS 20209364 Kweekvlees

Om kweekvlees te produceren zijn levende spier stamcellen nodig die worden verkregen door een klein stukje spierweefsel (biopt) af te nemen van een levend rund. Het doel van dit onderzoek is om de beste biopsie methode te ontwikkelen. De afgenomen cellen gebruiken we om nieuw rundvlees te kweken met een enorme vermenigvuldigingsfactor van tenminste 4000. Ons doel is dan ook om de rundveestapel die momenteel nog nodig is voor vleesproductie, te verminderen (ipv 1 miljard koeien wereldwijd nu, worden het er dan 250.000). Dit is nodig om de toekomstige voedselproductie te waarborgen, terwijl we tegelijkertijd het gebruik van water en grondstoffen terugdringen en de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen. Om te komen tot optimale productie van gekweekt vlees, moet de kwaliteit van de stamcellen uit de spier van runderen zo goed mogelijk zijn. We gaan onderzoeken of de leeftijd en het geslacht van het rund, maar ook de plaats waar het biopt wordt afgenomen van invloed zijn op het aantal en de kwaliteit van de stamcellen. Naast het maatschappelijke voordeel van het
kweken van vlees op deze manier, heeft het project ook wetenschappelijk waarde. De hoeveelheid en kwaliteit van spier stamcellen is immers ook belangrijk voor het herstel van spieren na beschadiging. Tenslotte zijn er twee manieren bekend om spierbiopten af te nemen: een naaldbiopsie of een incisiebiopsie. In dit onderzoek worden beide methoden vergeleken om te komen tot de beste en meest diervriendelijke methode.

De uitkomsten van dit onderzoek leren ons hoe we het beste spier stamcellen uit runderen kunnen krijgen en dat is een belangrijke stap in de productie van kweekvlees. Zowel de beste techniek voor de biopsie als de optimale leeftijd, geslacht en plaats waar de biopsie wordt genomen, worden vastgesteld. Het uiteindelijke doel met kweekvlees is om vleesproductie te waarborgen zonder last te hebben van de nadelige invloed van intensieve veehouderij op het milieu en op dierenwelzijn.

In dit onderzoek wordt gewerkt met runderen.