NTS 20209385 Het beoordelen van de werkzaamheid van interventies tegen darminfecties bij varkens met behulp van een diermodel.
Ondanks vele ontwikkelingen op het vlak van hygiëne, huisvesting, voeding en verzorging, blijven darminfecties bij varkens veel voor komen. De bacterie Brachyspira hyodysenteriae is een van de veroorzakers van darminfecties bij varkens: de varkens worden ziek, het welzijn wordt aangetast en er ontstaan productieverliezen. Deze bacterie wordt steeds lastiger te bestrijden omdat de antibiotica die gebruikt worden vaker niet meer werken tegen deze bacterie.Brachyspira hyodysenteriae kan goed in de varkensstal overleven en wordt op allerlei manieren (bijvoorbeeld via kleren, scheppen, emmers en ongedierte) overgebracht. Het is daarom heel moeilijk om op het bedrijf te voorkómen dat de bacterie varkens besmet en ziek maakt. Een andere bacterie die tot darminfecties bij varkens leidt is Salmonella Typhimurium. Varkens kunnen ziek worden van deze bacterie maar dat hoeft niet: vaak worden de varkens een beetje of zelfs helemaal niet ziek. Maar zij dragen de bacterie wel bij zich en scheiden hem uit en dat kan een gevaar voor de gezondheid van mensen zijn. Salmonella is voor mensen namelijk wel een gevaarlijke ziekteverwekker. Ondanks dat al veel maatregelen zijn genomen behoort Salmonella nog steeds tot de top drie van door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. Voor beide ziekteverwekkers geldt dat de huidige maatregelen zoals aanpassingen in het management niet alle problemen kunnen voorkomen. Nog steeds worden dieren ziek, wordt hun welzijn aangetast, zijn er antibiotica nodig om de ziekte te bestrijden en/of is er een risico voor de volksgezondheid. Daarom is het nodig om nieuwe interventies te onderzoeken. De werkzaamheid van deze nieuwe interventies wordt onderzocht in diermodellen. Het doel van dit project is het verbeteren van gezondheid en welzijn van varkens door de werkzaamheid van interventies, gericht tegen Brachyspira hyodysenteriae of Salmonella, te onderzoeken in diermodellen. Zodat uiteindelijk effectieve interventies op praktijkbedrijven ingezet kunnen gaan worden.
Opbrengsten uit dit project zijn:
De wetenschap of bepaalde nieuwe interventies in staat zijn om Brachyspira hyodysenteriae of Salmonella Typhimurium ziekte of dragerschap bij varkens te voorkomen of te genezen. Werkzame interventies om deze ziekten te voorkomen of te genezen, dragen bij aan verdere verbetering van de gezondheid en het welzijn van de varkens en het verminderen van het gebruik van antibiotica en bevorderen dus duurzame varkenshouderij. Door het uitvoeren van de diermodellen, ontstaat meer inzicht in het ziekteverloop van Salmonella en Brachyspira. Dit kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe interventies/preventieve maatregelen en kan een inspiratiebron zijn voor het ontwikkelen van interventies tegen andere ziekten.
In dit onderzoek wordt gewerkt met varkens.