NTS 20209544 Gerichte verandering van het micromilieu van tumoren; een nieuwe strategie om de effectiviteit van immunotherapie bij carcinomen te vergroten.

Een gezwel bestaat behalve uit tumorcellen ook uit een complexe mix van normale Cellen, zoals bindweefselcellen, bloedvatcellen, en allerlei immuun cellen. Deze verschillende celtypen zijn met elkaar in contact en scheiden allerlei biologische moleculen uit in de omgeving (het micromilieu) van de tumor. De wisselwerking tussen deze cellen en moleculen kan tumorgroei tegengaan of juist bevorderen. Het micromilieu van de tumor bepaalt dan ook voor een zeer groot deel of het immuunsysteem de tumor kan vernietigen, onder controle kan houden, of dat tumorcellen kunnen doorwoekeren en uitzaaien. Bovendien bepaalt het micromilieu of tumorcellen resistent zijn (of worden) tegen de huidige kankergeneesmiddelen en/of bestraling.  In de voorgestelde studie wordt de effectiviteit van een nieuwe strategie onderzocht die op doelgerichte wijze het micromilieu van tumoren kan veranderen. Op deze wijze zou het immuunsysteem beter instaat worden gesteld om tumorcellen te vernietigen. Middels de voorgestelde proefdierstudie willen we onderzoeken of onze nieuwe geneesmiddelen behalve in het laboratorium (in vitro) ook effectief werk in tumor dragende muizen (in vivo).

De verwachting is dat onze geneesmiddelen op meer doelgerichte wijze het micromilieu van tumoren kan veranderen, zodat het immuunsysteem beter in staat wordt gesteld kankercellen te vernietigen. Onze geneesmiddelen kunnen mogelijk ook worden ingezet om de werking van de bestaande vormen van kankerimmunotherapie te verbeteren. De resultaten van onze studie kunnen van groot belang zijn voor kankerpatiënten die op dit moment niet of nog onvoldoende reageren op de huidige vormen van immunotherapie.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.