NTS 20209705 Het evalueren van dieeteffecten op darmgezondheid in varkens
In Nederland is een transitie richting kringlooplandbouw gaande, om de impact van de landbouw op het milieu en de natuur te verlagen. Een van de manieren om aan kringlooplandbouw bij te dragen is om grondstoffen en bijproducten uit de akkerbouw, tuinbouw en veehouderij in een zo regionaal mogelijke keten te gebruiken. Dit heeft gevolgen voor de samenstelling van de voeding voor landbouwhuisdieren, waaronder varkens. Eén gevolg zal verandering in de eiwitcomponent van het voer zijn. Eiwit is een belangrijke component, omdat het de bouwstenen levert voor groei. De eiwitbronnen beschikbaar in de kringlooplandbouw worden minder goed verteerd in de dunne darm van biggen. Wanneer voereiwit niet volledig wordt verteerd in de dunne darm, komt dit in de dikke darm terecht, waar het eiwitdoor bacteriën wordt afgebroken. Dit heeft mogelijk negatieve effecten op darmfunctie en gezondheid van biggen. Deze effecten zijn waarschijnlijk afhankelijk van de omgevingsomstandigheden waarin de varkens gehuisvest zijn, omdat deze omstandigheden een effect hebben op de bacteriën in de darm van de varkens. Daarom zullen de effecten van eiwitfermentatie en omgevingsomstandigheden op darmfunctie en gezondheid bepaald worden. Een tweede gevolg voor de voeding van varkens met het gebruik van nieuwe (lokale) bijproducten of meer bewerkte bijproducten is een hoger aandeel aan vezels of de inclusie van andere
vezel-structuren en eiwit-structuren. De effecten van voer met dergelijke producten, met een hogere en andere soort vezel- en eiwit-fractie ten opzichte van gangbare voeringrediënten, op de vertering in de dunne darm zullen in kaart gebracht worden. Het doel van dit project is om in varkens de effecten van een andere voersamenstelling als gevolg van kringlooplandbouw op verteringsprocessen en darmgezondheid te evalueren.
In dit project zal kennis verkregen worden over verteringsprocessen en darmgezondheid in varkens in relatie tot voeders in de kringlooplandbouw. Deze kennis is nodig om (voer)strategieën te ontwikkelen binnen de voedingsuitdagingen die de kringlooplandbouw met zich meebrengt.
In dit onderzoek wordt gewerkt met varkens.