NTS 20209924-4 Verdere ontwikkeling van mini-orgaantjes in een kweekschaal (organoïden) en hun toepassing binnen de geneeskunde.
Het menselijk lichaam bestaat uit zo’n 100.000 miljard verschillende cellen. Stamcellen liggen aan de basis van alle cellen in ons lichaam. In organen worden oude of beschadigde cellen vervangen door middel van celdeling van orgaan-specifieke stamcellen. Er is de laatste jaren veel interesse in deze stamcellen: stamcellen kunnen namelijk mogelijk ingezet worden om ziek weefsel te genezen of om oude versleten weefsels te vervangen. Sinds kort is het mogelijk om vanuit stamcellen van sommige organen in het laboratorium een mini-versie van het orgaan te kweken; dit wordt een organoïde genoemd. Voor deze organoïden worden op dit moment tal van toepassingen ontwikkeld waaronder transplantaties voor het herstel van zieke organen. Verder zijn mini-orgaantjes waarschijnlijk ook heel geschikt als proefweefsel om medicijnen op uit te testen.
Echter voor het optimaliseren van de kweekcondities en de uiteindelijke toepassing bij patiënten moeten de verschillende protocollen eerst verder geoptimaliseerd en gevalideerd worden.
Wetenschappelijk belang:
Verkrijgen van nieuwe inzichten over het gebruik van organoiden in de geneeskunde.
Maatschappelijk belang:
Organoïden zijn van belang voor het ontwikkelen van nieuwe therapieen bijvoorbeeld bij ‘personalized medicine' door in organoïden te bepalen welk medicijn het meest geschikt is voor de behandeling van kanker van een patient. Dit project kan daarnaast bijdragen aan nieuwe en/of verbeterde protocollen voor het gebruik van organoiden voor transplanatie doeleinden bij de mens om zieke organen te herstellen.
Tot slot draagt het bij aan de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven.
In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.
Dit betreft een wijziging.