NTS 2015226-4 Testen van nieuwe bloedzuiveringstechnieken om nierfalen te behandelen
Onze nieren hebben we nodig om afvalstoffen uit ons bloed te filteren. Patiënten met ernstige nierziekte krijgen dialyse, een behandeling die deze filterfunctie van hun eigen nieren overneemt. De huidige dialysetechnieken hebben grote nadelen. Zo is de behandeling zeer tijdrovend: 3 maal per week 4 uur, waarbij de patiënt naar het ziekenhuis moet komen. Bovendien wordt het bloed niet voldoende gezuiverd waardoor gezondheidsproblemen ontstaan. De overleving van dialysepatiënten is mede hierdoor beperkt: jaarlijks overlijdt 15-20% van de patiënten.
Wij zijn bezig om een draagbare kunstnier en nieuwe filtertechnieken te ontwikkelen. Met de nieuwe filtertechnieken kunnen moeilijk te verwijderen afvalstoffen veel beter verwijderd worden. Ophoping van deze afvalstoffen bij standaard dialyse draagt in aanzienlijke mate bij aan de gezondheidsproblemen (o.a. hart- en vaatziekten) van dialysepatiënten. De draagbare kunstnier zal een enorme vooruitgang betekenen voor dialysepatiënten. Met de draagbare kunstnier kan dialyse plaatsvinden buiten het ziekenhuis terwijl de patiënt mobiel en actief kan blijven in zijn sociale en economische leven. Men kan dialyseren waar en wanneer men wil. Dagelijks lang dialyseren is beter haalbaar en zal de bloedzuivering en gezondheid verbeteren.
Doel van dit project is om de effectiviteit en veiligheid van deze nieuwe dialysetechnieken in proefdieren te testen.
Met dit project willen we bij proefdieren evalueren of de nieuwe technieken daadwerkelijk het bloed beter zuiveren. Daarnaast testen we de veiligheid van de nieuwe dialysetechnieken.
Om de verwijdering van afvalstoffen te beoordelen zullen we grote proefdieren gebruiken die vergelijkbaar zijn met de mens. We zullen ook de gevolgen voor de gezondheid van de dieren beoordelen, onder meer door te kijken naar de effecten op bloed, weefsel, organen, ademhaling en welbevinden van het dier. Ook zullen we controleren of de nieuwe dialysetechniek goed functioneert bij proefdieren, bijvoorbeeld of de pompen, sensoren en alarmen functioneren zoals verwacht. Patiënten dialyseren vaak gedurende vele jaren. Daarom zullen we ook de veiligheid testen bij langdurige blootstelling aan de nieuwe dialysetechniek. Daarbij kijken we onder meer naar nadelige effecten op organen en weefsels.
Voorafgaand aan deze proefdierexperimenten hebben we uitgebreide testen naar effectiviteit en veiligheid in het laboratorium gedaan. Maar de situatie bij patiënten en proefdieren verschilt wezenlijk van die in het laboratorium. Daarom gaan we nu de bloedzuivering en veiligheid bij dieren testen. De effectiviteit en veiligheid van de nieuwe dialysetechniek moet eerst in proefdieren worden aangetoond voordat de techniek bij patiënten toegepast kan worden. Nadat de proefdierexperimenten succesvol zijn afgerond zal de nieuwe dialysetechniek ook in patiënten getest worden.
In dit onderzoek wordt gewerkt met geiten, varkens en ratten
Dit betreft een wijziging.