NTS 201584 Weefselresidu- en melkresidu studies ten bate van diergeneesmiddelen en voedseladditieven
Om een diergeneesmiddel of voederadditief (= toevoeging aan het voer) op de markt te mogen brengen, dient de fabrikant een registratiedossier samen te stellen. In dit dossier worden de samenstelling, de indicatie (voor welke ziekte of aandoening zal het middel worden toegepast), de werkzaamheid en de dosering beschreven. Daarnaast de veiligheid voor het dier, voor de mens en het milieu.
Dit dossier wordt door de overheden beoordeeld. Ten behoeve van dit dossier moeten allerlei proeven worden uitgevoerd. Deels in het laboratorium en deels bij dieren. Een deel van de proeven wordt uitgevoerd bij het zogenaamde doeldier. Dit is de diersoort waarvoor men het diergeneesmiddel of voederadditief op de markt wil brengen. Door middel van een aantal proeven moeten onder andere werkzaamheid en veiligheid bewezen worden. De veiligheid betreft zowel het dier zelf als de mens.
Voor een diergeneesmiddel of voederadditief, bestemd voor gebruik bij landbouwhuisdieren, moet voor elke diersoort waarvoor het product bestemd is, de zogenaamde wachttijd voor slacht bepaald worden. Bij dieren waarvan de melk gebruikt wordt (rund, schaap, geit) moet dit ook voor melk gebeuren. Met wachttijd wordt bedoeld, de periode tussen laatste toediening van het geneesmiddel of additief en het moment waarop de concentratie van het diergeneesmiddel in het vlees en melk zo laag is dat deze weer geschikt zijn voor consumptie door de mens.
In de proef voor restanten in vlees krijgen de dieren het testproduct toegediend zoals dat later in de praktijk ook zal gebeuren. Daarna worden groepjes dieren op verschillende tijdstippen geslacht om monsters te kunnen nemen van diverse organen en vlees.
In de proef voor restanten in melk krijgen de dieren ook het testproduct toegediend en daarna worden gedurende een aantal dagen tot weken melkmonsters afgenomen. Daarna wordt in een laboratorium onderzocht of er nog resten van het product aanwezig zijn in melk of weefsels.