NTS 2016449 Het testen van diergeneesmiddelen voor de behandeling of preventie van uierontsteking bij melkgevende runderen
Het doel van het project is het testen van nieuwe diergeneesmiddelen voor de behandeling of preventie van uierontsteking bij melkkoeien. Uierontsteking bij melkkoeien komt wereldwijd voor en dient meestal behandeld te worden met antibiotica. Omdat het overheidsbeleid sterk gericht is op het terugdringen van het gebruik van antibiotica bij dieren, worden er nieuwe diergeneesmiddelen ontwikkeld.
Om deze middelen te testen op werkzaamheid, is de ontwikkeling van diermodellen nodig waarin precies wordt beschreven hoe een uierontsteking verloopt. Met zo’n model kan dan bekeken worden of een diergeneesmiddel het verloop van de uierontsteking verandert.
Dit project heeft als doel:
- diermodellen te ontwikkelen voor uierontsteking. Door nauwkeurig te onderzoeken hoe een uierontsteking verloopt krijgen we meer kennis over uierontstekingen (wetenschappelijk belang). Deze kennis helpt bij het ontwikkelen van effectievere behandelingen.
- te onderzoeken of diergeneesmiddelen werkzaam zijn tegen uierontstekingen. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt dat fabrikanten nieuwe diergeneesmiddelen op de markt brengen of toepassingen van bestaande diergeneesmiddelen verbreden. Hierdoor komen er meer mogelijkheden om uierontsteking te behandelen gaat het gebruik van de traditionele antibiotica afnemen met als gevolg dat de kans dat bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica kleiner wordt.
In dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van melkkoeien.