NTS 2016461 Het ontwikkelen van voerstrategieën en het testen van supplementen die de gezondheid van melkvee ondersteunen

De koe is rondom het moment van afkalven, tijdens het begin van de lactatie en op het moment dat ze aan het einde van de lactatie drooggezet wordt, gevoeliger voor infecties. In deze periodes is het belangrijk de gezondheid van de koe extra te ondersteunen. Een optimale gezondheid van de koe is van groot belang voor haar welzijn en om het kalf een gezonde start te geven.

In dit project worden daarom voerconcepten en voersupplementen getest om de gezondheid en weerstand van koeien te ondersteunen. Hierbij kan gedacht worden aan voeders die de energie-en mineralenbalans van de koe optimaal ondersteunen.

Om de invloed van voeders en supplementen te kunnen onderzoeken, wordt aan de hand van bloed, urine, mest, speeksel en soms levermonsters inzicht verkregen in het effect van de voerbehandeling op de koe. Om inzicht te krijgen in de vruchtbaarheid van de koe worden soms baarmoeder en eierstokken onderzocht met behulp van echoscopie.

Het project levert kennis op over de rol van voeding bij het ondersteunen van de gezondheid van koeien. Er wordt kennis ontwikkeld over een voertype en/ of voersupplement, dat ingezet kan worden om de koe op belangrijke momenten, zoals aan het einde van de dracht als het dier tijdelijk niet gemolken wordt en bij het afkalven, als ze biest en daarna weer melk moet produceren, te ondersteunen. Op deze wijze loopt de koe minder risico’s op het ontstaan van infecties in bijvoorbeeld uier en baarmoeder en krijgt het
kalf een vitale start. Hierdoor kan het antibioticumverbruik gereduceerd worden.

In het project worden melkkoeien gebruikt.