NTS 20173684 Nieuwe vaatprothese van polyurethaan voor dialyse patiënten.

Patiënten met een ernstige nieraandoening zijn afhankelijk van dialyse om het bloed schoon te maken. Voor dialyse zijn goede bloedvaten nodig die herhaaldelijk aangeprikt kunnen worden. Als gevolg van de nieraandoening, heeft een gedeelte van de patiënten geen goede bloedvaten en zijn daarom afhankelijk van een vaatprothese. De meeste protheses zijn gemaakt van polytetrafluoroethylene (PTFE). Helaas is binnen twee jaar een groot gedeelte van deze protheses verstopt, waardoor er geen goede bloedstroom is voor dialyse. Het gevolg is dat patiënten een behandeling moeten ondergaan om de doorstroom te herstellen of zelfs een nieuwe prothese moeten krijgen. opnieuw geopereerd moeten worden. Het doel van dit onderzoek is om een nieuwe vaatprothese van polyurethaan te ontwikkelen. Polyurethaan heeft veel betere mechanische eigenschappen waardoor het sterk en toch flexibel is. Door middel van verschillende chemische en structurele aanpassingen kan de functie verder verbeterd worden. Het risico op verstoppingen van de prothese zou daardoor drastisch
kunnen verminderen. Dit project onderzoekt daarom of een vaatprothese van polyurethaan de huidige standaard van PTFE kan vervangen.

We verwachten dat de nieuwe vaatprothese van polyurethaan de kans op verstopping en afsluiting van de prothese substantieel zal verminderen. De complicaties zullen verminderen en de prothese kan langer gebruikt worden voor dialyse. Patiënten hebben hierdoor een betere kwaliteit van leven en er zijn minder zorgkosten omdat er minder behandelingen en/of operaties nodig zijn.

In dit onderzoek wordt gewerkt met ratten en varkens.