NTS 20173824 Het fokken, houden en melken van transgene konijnen voor de ontwikkeling en productie van therapeutische recombinante humane eiwitten voor behandeling van ziektes in de mens
Doelstelling is om transgene konijnen te melken voor de productie van recombinant menselijke eiwitten ten behoeve van (pre)klinisch onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van deze eiwitten. Deze nieuw ontwikkelde recombinante eiwitten zijn geschikt voor de behandeling van zeldzame ziektes, zoals bijvoorbeeld Ziekte van Pompe, Ziekte van Gaucher en Ziekte van Fabry. Eerder onderzoek en de productie van een commercieel beschikbaar middel tegen Erfelijk Angio-oedeem heeft aangetoond dat transgene konijnen in staat zijn complexe menselijke eiwitten in voldoende mate en van goede kwaliteit in de melk kunnen uitschieden.
Het maatschappelijk belang van dit project is dat nieuwe eiwitten worden ontwikkeld en geproduceerd voor de behandeling van aandoeningen als de Ziekte van Pompe, de Ziekte van Gaucher en de Ziekte van Fabry. De Ziekte van Pompe is een erfelijke stofwisselingsziekte, die zowel mannen als vrouwen treft en die vooral gekenmerkt wordt door (toenemende) spierzwakte. De ziekte van Gaucher wordt gekenmerkt door stapeling van materiaal in de macrofagen (een cel die een belangrijke rol speelt bij de afweer). De afwijkende cellen hopen zich op in o.a. het beenmerg, met als gevolg botontkalking en bloedarmoede De Ziekte van Fabry is ook een stofwisselingsziekte, waarbij vetachtige stoffen zich ophopen in o.a. de wanden van bloedvaten. Dit kan uiteindelijk leiden tot problemen met de bloedtoevoer naar hart, nieren en hersenen. Voor deze aandoeningen geldt dat er een grote medische noodzaak voor nieuwe medicijnen (gebrek aan therapie, gebrek aan werkzaamheid, niet beschikbaar van medicijnen vanwege te hoge ontwikkelingskosten). De complexe therapeutische eiwitten moeten voldoende werkzaamheid en hoge mate van veiligheid hebben.
Het wetenschappelijk belang is om transgene konijnen lijnen te ontwikkelen die recombinante eiwitten uitscheiden in de melk waarvan het recombinant eiwit gebruikt wordt voor “proof of concept” studies (studies naar veiligheid en werkzaamheid van nieuwe middelen) in de mens. Verdere kennis van en verbeteringen in het veld van de transgene productie van complexe eiwitten kan leiden tot de ontwikkeling van medicijnen die kunnen worden gebruikt voor de behandeling van andere dan alleen de voornoemde (zeldzame) aandoeningen.
In dit onderzoek wordt gewerkt met transgene konijnen.