NTS 20197904 Het aantonen van de smakelijkheid / opname van diergeneesmiddelen of nutraceuticals
Dit project betreft smaak- / opnamestudies voor kalveren, varkens en pluimvee. Bij deze dieren wordt een geneesmiddel of nutraceutical (dit zijn voedingsmiddelen die naast hun voedingswaarde een gunstig effect op de gezondheid hebben en kunnen worden gebruikt bij de preventie en behandeling van dierziekten) regelmatig door het water of voer worden toegediend. Het doel van de studies in dit project is om te onderzoek of de producten die door het voer of water worden gemengd voldoende worden opgenomen om werkzaam te zijn.
Het betreft 1: wettelijk voorgeschreven en verplicht onderzoek met het doel het op de markt brengen van generieke diergeneesmiddelenOm een diergeneesmiddel op de markt te mogen brengen, dient de fabrikant een registratiedossier samen te stellen. In bepaalde gevallen is het vereist dat de smakelijkheid wordt aangetoond omdat de dieren het middel met het drinkwater of het voer moeten willen innemen.
2. niet wettelijk voorgeschreven studies voor nutraceuticals. Ook voor deze middelen is het belangrijk om te weten of het product smakelijk is, zodat het vrijwillig met het voer- of drinkwater wordt opgenomen.
Registratie van diergeneesmiddelen dient ervoor om te zorgen dat alleen
diergeneesmiddelen van bewezen kwaliteit op de markt komen, door de werkzaamheid en veiligheid van deze middelen te waarborgen.
Smaakstudies laten zien of het product in voldoende mate vrijwillig wordt opgenomen door de dieren (voldoende om werkzaam te zijn). Nutraceuticals kunnen worden gebruikt als alternatief voor antimicrobiële middelen, ter preventie en voor de behandeling van dierziekten. Hierdoor kan het gebruik van antibiotica verminderen en ook de kans op het ontstaan van antibioticaresistentie bij de ziekteverwekkers.
In dit ondezoek wordt gewerkt met kalveren, varkens en pluimvee.